Det myndigheten kontrollerar i första hand är om det finns kassaregister och personalliggare.

– Sköter man inte det ena så sköter man inte det andra, säger Conny Svensson, rikssamordnare.

Under sommaren riktar Skatteverket in sig på just sommarverksamheter, olika evenemang som ordnas, berättar han. Och många av dem som inte tas upp i personalliggaren är sommarjobbande unga.

– Sedan finns det en del som uppehåller sig i landet på tvivelaktiga grunder också. Vi är inte ute efter att gripa någon, men det händer att folk springer iväg när vi kommer, och då har man nog något att dölja.

34 procent av de kontrollerade företagen får någon anmärkning. Det är tre procentenheter mer än i fjol, och väsentligen mer än de 25 procent som gäller resten av året. Men myndigheten gör förstås ett urval och kontrollerar där man tror att man kommer att hitta något.

De som sköter sig bäst är serveringar med alkoholtillstånd. Misskött ekonomi är det vanligaste skälet till att någon blir av med sitt alkoholtillstånd, så de företagarna vet att de riskerar mer än andra, förklarar Conny Svensson.

Så om jag vill ha en seriös arbetsgivare ska jag söka mig till en med alkoholtillstånd?

– Ja, det är faktiskt stor skillnad på dem och de andra.