Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Våldsamma demonstranter har kastat bensinbomber mot polisbilar nära en polisstation i stadsdelen Altona i Hamburg, skriver den federala polisen på Twitter.

Redan under gårdagen var det våldsamheter, som utbröt vid en större demonstration mot mötet. Ett 70-tal poliser skadades i protesterna som fortsatte in på natten.

Minst 13 000 personer gick ut på gatorna i den tyska staden för att protestera, rapporterar Reuters. Omkring 1 000 bedömdes tillhöra det så kallade svarta blocket, med de mer konfrontationslystna demonstranterna.

Många var maskerade och våldsamheter bröt ut när polisen uppmanade de svartklädda att ta av sig maskerna.

Rutor till affärer krossades och bråte sattes i brand. Polisen använde tårgas och vattenkanoner för att skingra den våldsamma delen av demonstrationen. Flera personer greps.

När det blev mörkt fortsatte mindre grupper av demonstranter att delta i sammandrabbningar med polis på Hamburgs mindre gator, enligt nyhetsbyrån AFP:s medarbetare.

– Poliser blir fortfarande attackerade, sade en talesperson för polisen i Hamburg efter midnatt.

Den laddade stämningen märks i hela staden.

– Det är lite som i en krigszon, säger journalisten Elise Landschek, journalist på public service-mediebolaget Norddeutscher Rundfunk, över telefon till TT från sitt hem i stadsdelen Eimsbüttel.

– Man ser helikoptrar och polisbilar överallt. Just nu ser jag hur en demonstration rör sig mot mitt område, där det normalt är väldigt lugnt. Jag sitter på balkongen och ser ett svart rökmoln lite längre bort, så även här brinner någonting. Det känns som att alla väntar på att något stort ska hända. Folk håller sig inne, det är tyst och inga bilar på gatorna, man ser trasiga glasrutor. Vardagen har upphört.

Säkerheten på G20-mötet, där världens politiska höjdare befinner sig, är rigorös. Omkring 20 000 poliser har kallats in och helikoptrar och drönare ska övervaka protesterna. En tillfällig arrestlokal har satts upp, med kapacitet för 400 gripna.

Hamburg vill till varje pris undvika en repris av sammandrabbningarna vid G8-mötet i italienska Genua 2001, då en demonstrant sköts ihjäl av polisen, eller våldsamheterna 2015 i Frankfurt då Europeiska centralbanken (ECB) skulle öppna sitt huvudkontor.

Omkring 30 olika demonstrationer har fått tillstånd att inta gatorna under mötet.

– Krig, klimatförändringar och exploatering är resultatet av ett kapitalistiskt system som G20-länderna står för, och som 20 000 poliser är här för att försvara, säger demonstranten Georg Ismail.

Enligt preliminära siffror från polisen i Hamburg har 29 personer gripits och 15 omhändertagits under natten, och totalt 111 poliser skadats.

– Vi hade en demonstration med 12 000 personer som inleddes i går kväll klockan sju, däribland tusen personer som vi kallar Svarta blocket, som hade maskerat sig, säger en talesperson för polisen i Hamburg till TT.

 

G20 samlar världens största ekonomier

G20-mötet i Hamburg pågår 7–8 juli.

De permanenta medlemmarna är 20: Argentina, Australien, Brasilien, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, USA samt EU.

Initiativet till gruppen togs 1999 som en reaktion på finanskrisen i Asien.

Sedan 2008 har det hållits årliga toppmöten, då medlemsländernas ledare har deltagit. Värdskapet växlar mellan länderna.

Församlingen har ingen formell beslutskraft, men mötena utmynnar i gemensamma riktlinjer för medlemmarna.

 

Källor: Globalis, www.g20.org, Ritzau