Kommunals ordförande Tobias Baudin har precis lämnat ett möte med förbundsstyrelsen där den nya valstrategin har klubbats. Till skillnad från strategin inför valet 2014 har förbundet som uttalad målsättning att det ska jobba för en socialdemokratiskt ledd regering. Minst hälften av medlemmarna ska rösta på Socialdemokraterna.

– Det är så klart ett ambitiöst mål, men jag tror att det är fullt möjligt att nå det. Vi tycker att det är tydligare än någonsin hur mycket mer den här regeringen har gynnat medlemmarna än när vi hade en moderatledd regering, säger Tobias Baudin.

Hur många medlemmar röstade på Socialdemokraterna i förra valet?
– Cirka 47 procent, så det är ett tufft mål. Inte minst när vi vet att Socialdemokraterna i riket inte är uppe på rekordsiffror direkt.

För att nå målen ska Kommunal enligt Tobias Baudin ”storsatsa” på telefonsamtal till medlemmar.

– Vi ska ha så många samtal vi bara kan fram till valdagen. Det betyder att vi ska vara på arbetsplatser men också ringa till våra medlemmar och prata om vikten av att gå och rösta och av att rösta för en politik som är bra för medlemmarna.

Varför prioriterar ni telefonsamtal?
– Vi har mätt och utvärderat och det som får upp stödet för Socialdemokraterna och minska det för andra partier, inte minst Sverigedemokraterna, det är att samtala. Det bästa är att göra det öga mot öga med en fackligt förtroendevald och det näst bästa är att ringa. Och att ringa är väldigt effektivt. Det blir mer nedtonat med köpt reklam och den typen av satsningar, det tror vi inte mycket på.

Redan inför kyrkovalet i höst kommer Kommunal att ringa förtroendevalda och prata om vikten av att rösta om man är medlem i kyrkan.

– Vi kommer också att ställa frågan om de vill engagera sig i kommande valrörelse, så egentligen börjar vi vår valrörelse redan efter sommaren.

En annan ny målsättning som Kommunals ledning spikade under tisdagen är att fler medlemmar i Kommunal ska finnas representerade i landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige och i riksdagen.

Förbundet är just nu mitt uppe i rekryteringen av en valledare och ambitionen är att bli klara före sommaren.

Vilka sakfrågor som Kommunal kommer fokusera på spikas i valplattformen i början på nästa år. Men redan nu ser Tobias Baudin några frågor som självklara.

– Avskaffandet av allmän visstid blir en viktig fråga liksom tryggare jobb överlag. Och att man måste fortsätta investera i att öka kvaliteten i välfärden, det behövs rejält ökade statsbidrag i syfte att Kommunals medlemmar ska få fler arbetskamrater.