Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Turkiet 

Tårgas och gummikulor avfyrades mot demonstranterna i Istanbul, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Nästan varje år blir det sammandrabbningar mellan polis och första maj-demonstranter. Kring 200 personer omhändertogs i närheten av Taksimtorget i Istanbul, uppger Reuters.

Demonstrators clash with security forces during an opposition May Day march in Caracas, Venezuela, Monday, May 1, 2017. Venezuelans are taking to the streets in dueling anti- and pro-government May Day demonstrations as an intensifying protest movement enters its second month. (AP Photo/Ariana Cubillos)

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Venezuela

I samband med förstamajfirandet i Caracas sköt säkerhetsstyrkor tårgas mot ungdomar som slängde stenar och bensinbomber, uppger nyhetsbyrån AFP. Det blev stökigt när supportrar till  president Nicolás Maduro drabbade samman med oppositionella grupper som kräver nyval. Venezuela är i svår ekonomisk kris och under den senaste månaden har 29 människor dött under protester mot sittande presidenten.

Workers hold placards during a May Day rally in Bloemfontein, South Africa, Monday, May 1, 2017. South African President Jacob Zuma was jeered by labor unionists and his speech was cancelled after scuffles broke out between his supporters and workers chanting for him to step down at the rally. (AP Photo/Khothatso Mokone)

Foto: AP Photo/Khothatso Mokone

Sydafrika 

Sydafrikas president Jacob Zuma fick lämna sitt förstamajfirande i Bloemfontein medan han förberedde sitt tal. Detta efter att han buades ut av demonstranter som krävde hans avgång, rapporterar sydafrikanska medier. Firandet arrangerades av landets största fackliga federation Cosatu som länge varit allierat med regeringspartiet ANC. Men nu har Cosatu sällat sig till skaran kritiker som vill att Jacob Zuma lämnar sin post, bland annat på grund av alla de korruptionsskandaler som presidenten varit inblandad i.

kambodja2

Foto: Licadho

Kambodja

I huvudstaden Phnom Penh samlades omkring 1 500 demonstranter. Flera lagar har gjort det svårt för facken att organisera sig och demonstranterna krävde bättre möljligheter att organisera sig fackligt samt ett nytt lönesystem där lönen ska sättas efter vilka omkostnader arbetare har för att leva ett drägligt liv. Tungt beväpnad kravallpolis bevakade demonstrationen och polisen försökte hindra fackliga från att använda högtalaranläggningar då de höll tal, uppger människorättsorganisationen Licadho. Inga sammandrabbningar skedde dock.

Youths face police officersd during the May Day demonstration, Monday May 1, 2017, in Paris. Scores of hooded youth have thrown Molotov cocktails at security forces who fired back with tear gas during the May Day workers' march in Paris. (AP Photo/Thibault Camus)

Foto: AP Photo/Thibault Camus

Frankrike

En grupp med cirka 150 demonstranter attackerad polisen i Paris med brandbomber under året första maj firande. Sex poliser skadades, uppger The Guardian. Enligt polisen deltog 142 000 i majdemonstrationer runt om i landet. Många passade på att uttrycka sina åsikter om det franska presidentvalet som hålls den 7 maj.