Att invandrare tar amerikaners jobb var ett återkommande budskap i Donald Trumps vinnande valkampanj. Däremot pratade varken Trump eller någon av hans rivaler om ett mer sannolikt scenario: att artificiell intelligens – tänkande maskiner – knuffar ut människor från arbetsmarknaden.

I sin bok Homo Deus: En kort historik över morgondagen som nu kommer på svenska tecknar den den israeliske historikern Yuval Noah Harari en bild av artificiell intelligens, AI, som ett av de närmaste decenniernas största hot. Hararis specialitet är makrohistoria, att hitta mönster i långa händelseförlopp, och han slog igenom 2014 med bästsäljaren Sapiens: En kort historik över mänskligheten som hyllades av bland andra Barack Obama.

I denna uppföljare blickar han framåt och driver tesen att vi rör oss mot tidernas mest ojämlika samhälle när mängder av människor förlorar sina jobb till allt smartare artificiell intelligens.

Samtidigt koncentreras all makt till den elit som äger algoritmerna, och som genom medicinska framsteg kommer kunna omvandla sig till ”supermänniskor” med uppgraderade hjärnor och en livslängd på 150 år.

Det låter som ren science fiction men utvecklingen har redan börjat. Silicon Valley-miljardärer pumpar in pengar i forskning om att bekämpa åldrande. Paypalgrundaren och Trumprådgivaren Peter Thiel, en av USA:s mest inflytelserika IT-entreprenörer, har sagt sig sikta mot evigt liv.

Enligt en studie från Oxford University kan 47 procent av arbetstillfällena i USA försvinna inom de närmaste 20 åren när robotar ersätter industri-arbetare och intelligenta algoritmer gör detsamma med manschettyrken. Större delen av aktiehandeln sköts i dag av algoritmer och Harari berättar om hur amerikanska traders lämnat in stämningsansökningar om AI-börshandel eftersom människor inte kan hänga med i konkurrensen.

Frågan är när vi får se populistpolitiker som lovar att kasta ut algoritmerna.

Jonas Cullberg

Fackbok

Homo Deus – en kort historik över morgondagen

Yuval Noah Harari
Natur & Kultur