Byggnads och Sveriges Byggindustrier har i veckan förhandlat intensivt om nytt byggavtal, då det gamla löper ut på söndag. På fredagseftermiddagen kom beskedet att förhandlingarna nu väntas fortsätta först på tisdag. I nuläget fortsätter det gamla avtalet att gälla.

– Förhandlingsviljan har varit god hos båda parter, men för tillfället har vi olika syn på vad det innebär att förhandla. Vi är överens om mycket, men det finns ett par frågor där vi upplever att vår motpart inte vill förhandla med oss utan bara berättar för oss hur det ska vara, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande.

Förbundets ordförande Johan Lindholm beskriver förhandlingarna som tuffa, men säger att man fortfarande hoppas kunna nå en kompromiss. Förra året strejkade Byggnads innan nytt avtal undertecknades. Då stod frågan om löneformer i centrum, arbetsgivarna ville försvaga ackordslönens ställning i avtalet.

Byggavtalet är Byggnads största avtal, även tre mindre avtal löper ut på söndag men de brukar bli klara efter byggavtalet.

Även Seko har flera avtal med slutdatum på söndag. På fredagseftermiddagen gick förbundet ut med att förhandlingarna om ett av dem, spårtrafikavtalet med Almega, har strandat.

– Almega har bara strävat bakåt i förhandlingarna de senaste två dagarna och vill göra avräkningar som skulle innebära att Sekos medlemmar inte kommer upp till samma nivå som Sveriges industriarbetare. Detta kan vi naturligtvis inte acceptera, säger Thomas Gorin Weijmer, avtalsansvarig ombudsman i ett pressmeddelande.

Där sägs också att Seko under helgen kommer fundera över vilka åtgärder som behöver vidtas för att komma vidare.

Även Målareförbundets avtal har slutdatum i helgen.