– Det har blivit dags för honom att stiga ned och låta landet att ledas framåt av nya personer på regeringsnivå, skriver Cosatu i ett uttalande.

Avskedandet av den internationellt respekterade finansministern Pravin Gordhan har lett till att Sydafrikas kreditbetyg har sänkts, och bytet av finansminister har ökat klyftan inom ANC-regeringen.

Zumas motståndare och även en del av hans anhängare har upprörts över beslutet, som kan leda till stor splittring inom partiet som har styrt landet sedan 1994.

Valutan rand föll 1,9 procent på tisdagsmorgonen men gick upp med en procent under dagen efter uppmaningar om presidentens avgång från fackförbund, religiösa ledare, oppositionen och andra. Men en analytiker säger att Zuma har fortsatt starkt stöd inom partiet.

ANC ska under onsdagen informera om eventuella beslut som fattats av partiets ledning efter ett tvådagarsmöte med anledning av Zumas förändringar i regeringen.

Zuma själv säger i sin första offentliga kommentar sedan han avskedat Gordhan att finanspolitiken kommer att vara oförändrad och att alla bör hålla sig lugna.

Cosatu är den andra stora organisationen som är närstående ANC som vill att presidenten ska avgå. Tidigare har Sydafrikas kommunistparti uppmanat till samma sak.

Cosatu, som är landets största fackförbund (motsvarande svenska LO reds anm) och står nära regeringspartiet ANC, tror inte längre på Zumas förmåga att leda landet och vill se över sin nära koppling till partiet.

TT-Reuters

Modern office buildings, condominium in big city downtown with Motorway, Expressway, Freeway the infrastructure for transportation in modern city, urban view at twilight time