”Min dotter tvingas ta lån åt mig”
Tre läkare säger att Helena Lundqvist saknar arbetsförmåga, men Försäkringskassan gör en annan bedömning. Nu lever hon utan inkomst i väntan på att myndigheten omprövar beslutet.
I oktober 2005 föll väktaren Helena Lundqvist i en trappa under ett arbetspass och hon lider sedan dess av ständig värk. Hon kan inte gå utan kryckor och har svårt att både stå och sitta.
– Det enda som funkar något så när är att ligga ner. Att ha värk hela tiden påverkar även koncentrationsförmågan, säger hon.
Hon har inte kunnat jobba alls sedan 2008 och flera läkare har konstaterat att de varken kan bota smärtan eller lindra den tillräckligt mycket för att hon ska bli arbetsför.
Hon har varit heltidssjukskriven, men i våras började Försäkringskassan kräva kompletteringar till sjukintygen.
I december fick Helena Lundqvist, 51 år, beskedet att hennes sjukpenning dragits in. Hon bedöms ha full arbetsförmåga om hon bara byter yrke.
– Det är helt absurt. Tre läkare och en arbetsförmågeutredning visar motsatsen, men den försäkringsmedicinska rådgivaren har på något märkligt sätt misstolkat intygen, eller helt enkelt läst fel.
I somras beslutades att hon skulle genomgå en försäkringsmedicinsk utredning, men den kan tidigaste ske i april på grund av långa väntetider. Sedan den 1 november får sjuka inte längre sjukpenning i väntan på eller under utredning. Helena Lundqvist har därför inte fått någon sjukpenning sedan 14 december.
– Min dotter tvingas ta ett lån åt mig för att jag ska överleva. Det känns hemskt att hon skuldsätter sig för min skull men jag har inget alternativ, säger hon.
Eftersom hon äger huset hon bor i och har en gammal bil som är värd några tusenlappar får hon nämligen inget försörjningsstöd av kommunen.
– Får jag inte tillbaka sjukpenningen måste jag sälja huset, men det vill jag inte göra än.
Helena Lundqvist har begärt att Försäkringskassan ska fatta ett interimistiskt beslut om att betala ut sjukpenning i väntan på utredningen. Det kan kassan göra om det bedöms sannolikt att hon har rätt till ersättningen.
– Det låter dock inte så troligt på handläggaren. Men det är märkligt eftersom det är så uppenbart att de läst mina intyg fel. Det borde gå att göra en snabb rättelse, säger hon.
Väntetiderna för omprövningarna är nu uppe i 25 veckor. Att leva utan inkomst så länge är omöjligt, konstaterar Helena Lundqvist. Hon tycker att det är upprörande att sjuka drabbas så hårt av ny praxis när det gäller sjukintyg.
– Det är så vansinnigt sjukt alltihop. Det här tar så otroligt mycket kraft och ork, och tänk på alla som inte har den orken. Det är för jävligt.
Läs om sjukförsäkringen
• ”Försäkringskassans domar skapar rättosäkerhet”
• Läkare: ”Två av tre kompletteringar från FK irrelevanta”
• Krönika ”Stoppa jakten på sjuka” – Yonna Waltersson
• ”Vill bara bli frisk igen” – sex berättar om problem med sjukpenningen
• Väntande på omprövningar för sjukpenning har ökat med 500 procent