An enlarged poster showing the first issue of the English version of the Global Times displayed during an event to launch the paper in Beijing, China, Monday, April 20, 2009. China's Communist Party began publishing the new English-language newspaper in a campaign to push the party line in international media. (AP Photo/Ng Han Guan)

Foto: Ng Han Guan/TT

Den statliga tidningen The Global Times i Kina varnar USA:s näste president Donald Trump om att Kina kommer att ”hämnas” om han bryter mot landets ”ett Kina”-politik.

Taiwans president Tsai Ing-Wen besökte Houston i USA under helgen och planerar även ett besök i San Francisco den 13—14 januari, men Kina har krävt att USA ska stoppa genomresorna då hon inte har några formella regeringsmöten under ”ett-Kina”-politiken.

”Att hålla fast vid ‘ett Kina’-politiken är inte en nyckfull begäran från Kina till amerikanska presidenter, utan en skyldighet för amerikanska presidenter för att upprätthålla relationerna mellan Kina och USA och att respektera ordningen i Asien- och stillahavsområdet”, står det i tidningens ledare.

För några månader sedan protesterade Peking emot att Trump accepterat ett gratulationssamtal från Tsai Ing-Wen. Då ifrågasattes Washingtons engagemang för Kinas ståndpunkt, att Taiwan är en del av ”ett Kina”.

”Om Trump bryter mot ‘ett Kina’-politiken efter att ha tillträtt på presidentposten, kommer det kinesiska folket kräva att regeringen hämnas. Det finns inget utrymme för köpslående”, skriver tidningen.

TT