OSLO 20141124. Illustrasjonsbilde av den nye drosjeappen Uber som n har kommet til Norge. Uber er et nettverkstransportselskap som forbinder pasasjerer med sjÂf¯rer med bil til leie og ridesharing-service. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520

Foto: Heiko Junge/TT

Uberförare är anställda och företaget ska därför betala sociala avgifter, slår det schweiziska försäkringsbolaget Suva fast. Beslutet går på tvären med amerikanska Ubers inställning, enligt vilken förarna är frilansande underleverantörer.

Kalifornienbaserade Ubers snabba globala expansion har lett till kritik mot att bolaget kringgår etablerade arbetsrättsliga regler och kollektivavtal för taxipersonal i många länder.

Suva, som bland annat säljer obligatoriska arbetsplatsförsäkringar, ingår i det schweiziska systemet som avgör om man arbetar som anställd eller på frilansbasis. Enligt Suva är Uberförarna anställda då de måste följa ett gemensamt regelverk, inte får sätta egna priser och betalningsvillkor, rapporterar radiostationen SRF.

Ubers landchef Rasoul Jalali hotar med att ta fallet till domstol.

TT