Sverigedemokraterna har tidigare lovat att sätta stopp för lönedumpningar vid upphandling och sviker nu löntagarna när de går emot regeringens förslag, skriver debattören.  Foto: Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna har tidigare lovat att sätta stopp för lönedumpningar vid upphandling och sviker nu löntagarna när de går emot regeringens förslag, skriver debattören.  Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Att konkurrera med lönevillkor vid offentliga upphandlingar år 2016 är osmakligt. Det skriver Martin Berglund, ordförande IFMetallklubben GE Healthcare Biosciences AB Umeå.

Sverigedemokraterna sviker svenska löntagare. De har tidigare lovat att sätta stopp för lönedumpningar vid upphandling och sviker nu löntagarna när de går emot regeringens förslag.

Poängen med regeringens förslag (som nu riskerar att röstas ned av borgarna i riksdagen) är att när våra skattepengar används av kommuner, landsting och staten när de handlar varor och tjänster, ska det ske genom anlitande av företag som inte dumpar löner eller försämrar villkoren för de anställda.

Förslaget om ett bättre regelverk kring upphandlingar är ett sätt att stärka den svenska modellen och de svenska kollektivavtalen. Det är ett steg på vägen för att hindra den osunda konkurrens och lönedumpning som sker inom dessa sektorer.

Jag tycker att vi borde ha kommit längre! Att konkurrera med lönevillkor vid offentliga upphandlingar år 2016 är osmakligt. Jag är övertygad om att både du och jag kan känna vikten av att våra gemensamma skattepengar ska användas till att handla varor och tjänster som utförs med schysta villkor. Kollektivavtalsliknande villkor vid upphandling förhindrar lönedumpning.

Den samlade Högern i landet är emot denna utveckling och förslaget riskerar nu röstas ned i riksdagen. SD och Moderater hand i hand. Högern har aldrig förmått se den arbetande människan, ej heller konsekvenserna deras politik har på densamma.

Möjligheten att göra snabba cash är viktigare än långsiktig hållbar utveckling.

Sverigedemokraterna kommer aldrig att stå på löntagarnas sida, av den enkla anledningen att de inte ser konflikten mellan arbete och kapital – utan envisas beskriva problemen utifrån ett kulturellt perspektiv. Att färg och form skulle särskilja oss mer än maktförhållanden gör är enligt mig helt absurt!

Sverigedemokraternas politik och retorik drar isär samhället och skapar fler konflikter och mindre utveckling.

Om regeringen får stryk i den här frågan blir effekten att vi fortsätter med den nuvarande ordningen. Det innebär att vi även fortsättningsvis kommer att se upphandlingar av exempelvis färdtjänsten i stora kommuner där lönen ligger på 25 kronor per timme för de som kör.

Osunda bolag konkurrerar ut seriösa genom låga löner och usla arbetsvillkor. Jag tycker att vi förtjänar ett bättre samhälle!

Martin Berglund, ordförande IFMetallklubben GE Healthcare Biosciences AB Umeå