Nyvalda presidenten Donald Trump. Foto: Carolyn Kaster/TT

Donald Trumps valseger har stärkt USA:s vita nationalister. Det nya självförtroendet var tydligt när anhängare till den amerikanska ”alternativhögern” samlades i Washington i helgen.

LÄS OCKSÅ Trumps triumf väcker oro

Det som utspelade sig i den fullsatta konferenssalen i Ronald Reagan Building i Washington DC, några kvarter från Vita huset, hade varit otänkbart fram tills alldeles nyligen. På scenen satt några av USA:s ledande högerextrema ideologer medan ett stort pressuppbåd från medier som New York Times, Guardian och CNN ställde artiga frågor

Den timslånga pressträffen var del av en konferens anordnad av National Policy Institute, en tankesmedja inom ”alternativhögern” – en till stora delar internetbaserad rörelse som kretsar kring vit nationalism, antisemitism och antifeminism.

Innan 2016 var alternativhögern ett ytterkantsfenomen. Men snart sitter deras politiska favoritkandidat i Vita huset.

Via Donald Trumps valvinnande budskap om att bygga en mur mot Mexiko, slänga ut elva miljoner papperslösa och stoppa muslimer från att resa in i USA har rörelsen fått ny legitimitet och uppmärksamhet bortom sociala medier och obskyra nätforum.

LÄS OCKSÅ Globalpodden ”Vad hände med det amerikanska valet?”

Runt borden i konferenssalen i lördags satt omkring två hundra anhängare och aktivister, mestadels unga män i kostym och kortklippta frisyrer. På gatan utanför demonstrerade ungefär lika många mot sammankomsten.

– Donald Trumps kampanj var det första steget mot identitetspolitik i USA, sa Richard B. Spencer, en välartikulerad 38-åring som är ordförande för National Policy Institute och som blivit alternativhögerns ansikte utåt.

– Vi känner en djup samhörighet med Trump på ett sätt som vi inte gör med de flesta andra republikaner.

Han tillade att Trumps politiska förslag ofta känts ”halvfärdiga”.

– Vi kan fungera som en intellektuell förtrupp, som ligger i framkant och levererar idéer.

LÄS OCKSÅ ”Trumpanhängare är inga idioter” – amerikanen Jordin Williams som bor i Sverige

På Spencers agenda finns bland annat ett femtioårigt stopp för invandring, med undantag för vissa européer. De närmaste åren kommer han att ägna åt lobbying i Washington för att föra landet i den riktningen. Hans långsiktiga dröm är en helvit stat inom USA.

Donald Trump har viftat bort anklagelser om kopplingar till alternativhögern. Men hans utnämningar av medarbetare i Vita huset har hittills varit en fest för USA:s högerextremister. Trumps chefsstrateg Steve Bannon har kallat Breitbart News, den inflytelserika webbsida som han länge drev, för ”en plattform för alternativhögern”.

LÄS OCKSÅ Analys: ”USA:s vänster står inför utmaningar” – Anders Eld

USA:s blivande chefsåklagare, Alabama-senatorn Jeff Sessions, är en av den amerikanska politikens hårdaste invandringsmotståndare.

– Trump är ett verktyg för oss, det är därför vi stöttar honom, sa historiestudenten Dana Roccapriore, 33, som rest från Connecticut för att besöka konferensen.

– Men han är inte slutstationen. Målet är en vit stat där vi kan kontrollera invandringen. Det är bara så vi kan skydda våra gener.

LÄS OCKSÅ ”Jävligt oroande på ren svenska” – LO-basen om det amerikanska valet

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

LÄS OCKSÅ Svårare exportera till USA

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter

Jonas Cullberg