Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Det är nåt skumt med älgjakten.  Det är lätt att få känslan att älgjakten är någon sorts uråldrig svensk tradition. Det är som om snoriga gubbar sedan tidernas begynnelse gått ut i skogen för att döda stora djur.

Men så är det ju inte alls.  Förr ägnade man sig mest åt att skjuta småvilt. Kulturpersonligheter som Albert Engström och Bruno Liljefors sköt harar – inte älgar. Älgjakten är endast ett modernt påfund.

Vi har troligen fler älgar i Sverige nu än under istiden, skriver zoologen Sverre Sjölander i boken Vårt djuriska arv. Under 1920-talet sköts det färre än två tusen älgar per år, medan det i dag är cirka hundratusen. Att älgstammen har vuxit beror på att vi under 1920-talet sköt så många rovdjur.

Den svenska älgjakten är därmed lika anrik som till exempel kylskåpet som slog igenom och började massproduceras under 1920-1930-talen. Det är lite samma grej som med Sverigedräkten.

Precis som många andra ”traditioner” så är den förvånansvärt ny. Detta svenska påfund togs fram i början av 1900-talet och blev inte officiell nationaldräkt förrän 1983.

Trots att den egentligen är ett ganska nytt plagg är hela poängen med den att vi ska tänka på fornstora dagar. Folkdräkten är ett sätt att väva ihop människor, skapa en historia mellan människor som inte haft så mycket gemensamt.

Retorikens grundböcker säger att om du vill presentera en kontroversiell idé ska du göra det med traditionella kläder, dova färger och en lugn röst. På så vis kan du få de mest galna idéer att framstå som ofarliga; ”det har ju testats förr”.

Detta gamla retoriktrick verkar funka gång på gång. Nu är det visserligen svårt att tänka sig en Donald Trump i folkdräkt och med en sävlig röst, men han vill ändå få oss att tänka på gamla tider. I sin kampanj använde han sloganen ”Make America Great Again” som på svenska betyder ”Gör USA stort – igen”.

Det där lilla ordet ”again” (igen) är så fruktansvärt smart. Ungefär som om han – som vill bygga murar – kan falla tillbaka på en gammal amerikansk tradition av protektionism.

Inget kunde vara mer felaktigt. USA är en invandrarnation som byggt mycket av sitt välstånd på handel.

Erik Larsson