MALM÷ 2016-08-24 SkÂdespelaren Karin Franz Kˆrlof spelar en av huvudrollerna i filmen "Den allvarsamma leken" Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290

Karin Franz Körlof kan vinna priset Rising Star på Stockholms filmfestival som i år speglar temat identitet. Foto: Emil Langvad/TT

Stockholm filmfestival riktar i år ljuset mot temat identitet. Två nya sektioner är Discovery och Icones som premierar debuterande regissörer och skickliga skådepelare.

Festivalchef Git Scheynius och programchef George Ivanov presenterade i dag årets program för filmfestivalen som äger rum i mitten av november. De lyfte bland annat fram tävlingsspelfilmerna Manchester by the Sea (av Kenneth Lonergan), Sand storm (av Elite Zexer) och Park (av Sofia Exarchou), och dokumentärfilmerna I called him Morgan (av Kasper Collin) och The lovers and the depots (av Ross Adam och Robert Cannan).

De är nöjda med att få hit två av samtidens mest inflytelserika regissörer, båda har fått Guldpalmen två gånger var. Amerikanska Francis Ford Coppola har stått högst på önskelistan sedan starten 1990. Han tar i år emot Life Time Achievement Award.

Den andra är mästaren på socialrealism, brittiska Ken Loach, som presenterar sin film Jag, Daniel Blake, en finstämd sorgesång över ett kapitulerande socialförsäkringssystem. Den öppnar festivalen, och premiärvisas annars på svenska biografer den 9 december.

Franska regissören François Ozon tilldelas Stockholm Visionary Award, ”en mästare på att blick in i vårt inre med stilistisk fingertoppskänsla, satirisk svärta och ett introspektivt förstoringsglas”, enligt motiveringen. Hans Frantz fick Guldlejonet i Venedig.

Sektionen Spotlight tar upp aktuella samhällsfrågor, förra året Migration. I år Identitet, med bland andra Lion av regidebuterande Garth Davis och ”årets mest kontroversiella”, enligt George Ivanov: Nocturama av Bertrand Bonello.

Samtiden visar sig också i att tre filmer på olika sätt behandlar terrororganisationen IS, som The dark wind av Hussein Hassan, en kärlekshistoria i skuggan av folkmordet på yezidierna i Mellanöstern.

I nya sektionen Icons tävlar bland andra Alicia Vikander (i Fyren mellan haven) och i sektionen Discovery Rachel Tunnard med Adult life skills.

Fem skådespelare, däribland Karin Franz Körlof (Den allvarsamma leken), Molly Nutley (Alena) och Filip Berg (En man som heter Ove), är nominerade till Rising Star. Åtta unga finalister är också kvar och tävlar om ”1 km film”, stipendiet för unga filmskapare.

200 filmer

Stockholm filmfestival visar 200 filmer mellan den 9 och 20 november 2016.