Sydafrikanska fack uppmanar svenska konsumenter att bojkotta viner från Robertson Winery i västra Kapprovinsen. Sydafrikanska vinarbetare strejkar för rätten att organisera sig.

Det sydafrikanska facket uppmanar enligt tidningen Mål & Medel till köpbojkott av det populära vinet som säljs på det svenska Systembolaget. Facket CSAAWU är ett av åtta fackförbund som organiserat strejken.

Konflikten vid Robertson handlar om rätten att organisera sig fackligt på vingårdarna och få ett kollektivavtal med en lön som det går att leva på.

Från hela världen strömmar stödet in till de strejkande vinarbetarna vid den sydafrikanska vinproducenten Robertson Winery i västra Kapprovinsen. Bland annat från fackförbundet Livs, som skickat stöduttalanden och samlat in pengar.

Livsmedelsarbetarna vid Orkla i Örebro har bildat en solidaritetsgrupp och bland annat samlat in pengar till facket, så att förtroendevalda kan köpa cyklar för att ta sig ut till vingårdarna.

I fem veckor har strejken pågått men det sydafrikanska företaget har svarat med att värva strejkbrytare.

Livs ordförande Hans-Olof Nilsson, som också är ordförande i den globala federationen IUL säger att man stödjer kravet på erkännande, men vill inte se någon internationell köpbojkott.

CSAAWU-facket har i brev till Systembolaget krävt att man ska bilda en övervakningskommité som på plats kan följa hur vintillverkaren och vingårdarna följer Systembolagets uppförandekod.

Den innehåller bland annat rätten att organisera sig fackligt.

I ett skriftligt svar som tidningen tagit del av svarar Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget att en förutsättning för dialog är att båda parter uppträder respektfullt.

Facket respekterar enligt henne inte den lagstadgade anmälningsplikten innan man besöker lantarbetarna på en vingård.

Anders Lignell