Lastbilschaufförer som vill sova säkert på jobbet har bara två rastplatser i hela landet att åka till, konstaterar myndigheten Trafikanalys i en rapport.

Trots att efterfrågan är stor, finns det bara två anpassade uppställningsplatser där lastbilschaufförer kan ta rast eller dygnsvila. Myndigheten Trafikanalys har gått igenom alla rastplatser och vägkrogar i hela landet.
– Rapporten visar det vi har sagt länge, att det finns både behov av och efterfrågan på fler säkra och trygga uppställningsplatser, säger Transports utredare Antti Vainio till tidningen Transportarbetaren.

Det är ett känt problem att stillastående lastbilar längs vägarna är utsatta för stölder. Trafikanalys har sammanställt sin rapport på uppdrag av regeringen. Förarna har länge vittnat om den otrygghet de känner

De trygga och säkra uppställningsplatserna drivs båda av bensinbolaget Cirkle K och ligger i Hyltena söder om Jönköping och Brändåsen utanför Kumla. Minst 100 kronor kostar det att få parkera, vilket få är beredda att betala enligt rapporten. På plats finns kameraövervakning och kontroll av vilka som passerar in och ut på området.

Transport anser att det är staten som ska stå för fler säkra uppställningsplatser och att det inte ska kosta pengar att parkera där.
– Det vi har hört av polisen är att laststölder ofta kan kopplas samman med organiserad brottslighet. Därför är det här en del av ett större samhällsproblem, säger Antti Vainio till tidningen.