Den 30 november ska riksdagen rösta om regeringens lagförslag om offentlig upphandling. Förslaget innebär att kommuner, landsting och statliga myndigheter ska kräva löner, arbetstider och semestervillkor i nivå med svenska kollektivavtal när de upphandlar färdtjänst, byggen, städning och andra tjänster – totalt sett en femtedel av allt arbete som utförs i Sverige.

Allianspartierna är skeptiska till lagförslaget – och i början av september stod det klart att förslaget kommer att falla i riksdagen, då även SD vänt sig mot det. I en debatt inför byggnadsarbetare och annan publik i Bromölla mitt på fredagen kritiserade civilminister Ardalan Shekarabi SD för att ha bytt fot i frågan – och svika svenska löntagare.

– I flera branscher där tjänsterna upphandlas har lönerna pressats ner så mycket att jag först hade svårt att tro att det var sant, sa Ardalan Shekarabi. Men i arbetet med lagförslaget har jag själv mött taxiförare inom färdtjänsten som tvingas jobba för 27 kronor i timmen. Ska verkligen våra skattepengar användas för att sänka lönerna så?

I valrörelsen 2014 sa SD-företrädare att SD vill tillämpa ”vita-jobb-modellen”, en metod för att ställa sociala krav vid upphandling som utvecklats i Malmö, påminde civilministern. Den går ännu längre än det nu aktuella lagförslaget.

– Vad har hänt, varför har SD nu närmat sig Moderaterna? undrade Ardalan Shekarabi.

– Vi vill också att svenska löntagare ska ha bra villkor, svarade Jimmy Åkesson. Trots det höga tonläget i debatten är vi överens med regeringen om mycket. Men Socialdemokraterna vägrar att samtala med oss. Om ni hade diskuterat lagförslaget med oss innan det lades fram hade vi kunnat göra mycket tillsammans.

Jimmy Åkesson medger att delar av lagförslaget är bra, och skulle lagen gå igenom riksdagen, så skulle villkoren för dem som utför upphandlade tjänster bli lite bättre.

– Men det går inte att stå upp för svenska löner och villkor om man inte är beredd att omförhandla Sveriges EU-medlemskap, hävdade SD-ledaren.

Ardalan Shekarabi, som forskat om offentlig upphandling vid Uppsala universitet innan han blev minister, avvisade det påståendet, och ifrågasatte om Jimmy Åkesson hade läst lagförslaget. Han var upprörd över att SD tänker fälla lagförslaget med motiveringen att partiet inte fått diskutera det i förväg. Civilministern förklarade att riksdagens samtliga partier haft en chans att ge sin syn på förslaget.

– Och när jag beskrev lagförslaget inför riksdagens finansutskott var SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt med och ställde frågor. SD har sedan sagt i riksdagens kammare att ni vill gå ännu längre än regeringen.

– Men sedan hände något, SD började tala med Almega, fortsatte civilministern. Och så började SD säga att vårt förslag är företagsfientligt; att det stoppar utländska företag. Vi SKA stoppa utländska företag som dumpar lönerna!

– Jag är övertygad om att regeringen träffar näringslivet mycket mer än vi gör, svarade Jimmy Åkesson. Men lagförslaget kan inte garantera att polska byggnadsarbetare får samma lön som svenska. EU tillåter inte att Sverige ställer upp sådana villkor vid upphandling.

– Du har så fel du kan ha, sa Ardalan Shekarabi. Skälet till att jag forskade i flera år om villkoren vid offentlig upphandling var att jag blev så provocerad av hur svenska företag som sköter sig och betalar löner enligt kollektivavtal diskrimineras. Den 30 november kan riksdagen sätta stopp för lönedumpningen vid upphandling. Vi sviker inte löntagarna.