STRASBOURG 20140715 Marita Ulvskog (S) i Europaparlamentet i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT / kod 75906

Marita Ulvskog (S). Foto: Fredrik Persson/TT

”Jag har inte nått stort hopp om att det blir av.” Marita Ulvskog (S) tror att det blir svårt för EU-kommissionen att driva igenom sitt mål att utländska arbetare ska få lika lön för lika jobb.

LÄS OCKSÅ EU splittrat om utstationeringsdirektivet

I går, onsdag, höll EU-kommissionens ordförande höstens stora linjetal inför Europaparlamentet. Återigen upprepade Jean-Claude Juncker att han ville stoppa lönedumpning. Utländska arbetare som jobbar i andra länder ska tjäna lika mycket som medborgarna i det land de jobbar i, är målet för EU-kommissionen som därför vill förändra utstationeringsdirektivet. Men chanserna att de lyckas är små.

– Jag har inte någon stort hopp om att det blir av och kommer att realiseras på ett sätt som innebär att det kommer att göra någon större skillnad, säger Marita Ulvskog (S) till Arbetet Global.

Marita Ulvskog är vice ordförande i Europaparlamentets sysselsättningsutskott och välkomnar dock att EU-kommissionens ordförande lyfte frågan i sitt tal.

– Det är bättre att han säger det än att han inte säger något alls. Jag hoppas att hans tal kan påverka några på den högra sidan i parlamentet men just nu finns det finns inget stöd för att förändra utstationeringsdirektivet bland högergrupperna och det är dem som sitter i majoritet.

Att Jean-Claude Juncker – som själv är kristdemokrat – driver frågan tror inte Marita Ulvskog räcker.

– Han tillhör en mindre grupp kristdemokrater från beneluxländerna som har samma uppfattning som oss om att utstationeringsdirektivet behöver förändras, men majoriteteten ser annorlunda på det, säger Marita Ulvskog.

Flera högerpolitiker i parlamentet vill inte att direktivet ska förändras. I Östeuropa är dessutom många regeringar kritiskt till en förändring som de anser skulle innebära att deras medborgare skulle stängas ute ifrån den Västeuropeiska arbetsmarknaden.