Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Måndag morgon. Regnet öser ned med en sol som inte orkar igenom de mörka molnen. Vid Hornstulls tunnelbanestation råder full aktivitet. Människor stressar till sina tåg. Semestern är över för dem som har ett arbete och de som inte har jobb samlar burkar eller ber om en slant.

Mitt i morgonrutinerna kommer en äldre man med en barnvagn fylld av svarta sopsäckar. Irakiern Abo Atta stannar framför bageriet som doftar ljuvligt av nybakat bröd. ”Jag kommer snart!”, hörs det inifrån butiken.

Varje måndag morgon kommer han hit. Mitt i stressen lyser det om mötet mellan honom och bagaren Mats Hammargren. Säckarna fylls med överblivet bröd; frallor och limpor till behövande i Abos kristna församling. Abo Atta försvinner ned i tunnelbanan. Kvar i bagerikön står de som kan köpa färskt bröd till fikamötet på jobbet.

Elisabeth-Ohlson-Wallin

Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin är gästkrönikör i Arbetet.