Under eftermiddagen i dag, torsdag, har Moderaterna arrangerat sitt ekonomiska seminarium under Politikerveckan i Visby. Såväl partiledare Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson deltog. Seminariet hölls på en restaurang som saknar kollektivavtal.

– Det är bedrövligt, jag är förvånad över att ett stort riksbärande parti som säger sig värna den svenska modellen gör så här. Särskilt när både vi och Vista har märkningar som underlättar för alla att ta reda på om det finns avtal, säger Pim Van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Enligt honom hör just partier ofta av sig till facket för att kontrollera att avtal finns när de ska hyra platser. Om de inte gör ett politisk ställningstagande av att anlita en krog utan kollektivavtal.

– Jag skulle inte bli lika förvånad om det var Centerpartiet. Men att stort parti skiter i unga, som nu ska ut och jobba på krogar i sommar, och deras villkor är ett hån. Att uppmuntra osund konkurrens är inte heller schyst mot de företag som har kollektivavtal.

Elisabeth Sventesson.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna och tidigare arbetsmarknadsminister, var en av deltagarna på seminariet.

Ni värnar den svenska modellen, är det då rimligt att anordna ett ekonomiskt seminarium på en restaurang utan kollektivavtal?
– Det här en plats som Moderaterna hyr. Alla företag har inte kollektivavtal, det är också en del av den svenska modellen. Det viktigaste är vilka löner och vilka rättigheter de som jobbar här har.

Är det schyst mot de anställda, om ni inte känner till deras villkor?
– Jag har inte varit med och förhandlat fram det här avtalet. Men i den svenska modellen kan man ha kollektivavtal, men man kan också låta bli att ha det.

HRF kallar detta ett hån. Vad säger du om kritiken?
– 
Det viktigaste är schysta villkor och det är upp till fackföreningsrörelsen att upprätthålla ordningen på den svenska arbetsmarknaden. Det är i grunden väldigt bra med kollektivavtal.

Sandra Lund