STOCKHOLM 20061207 En st‰dare plockar upp skr‰p p en perrong i tunnelbanan. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX / Kod 10180

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sodexo har försökt ta reda på om städare är medlemmar i facket. Detta för att planera inför en eventuell strejk. – Att göra detta under brinnande avtalsrörelse är oacceptabelt, säger Nicklas Nilsson, ombudsman på Fastighets Region Ost, som tagit ärendet till central förhandling.

En gruppledare på Sodexo fick i uppdrag av en arbetsledare på läkemedelsjätten Astra Zeneca att kolla hur många städare som är med i facket. Gruppledaren skickade sms till städarna med frågan om facklig anslutning.

Enligt Fastighetsklubben har städare fått ett sms med frågan ”Vill bara höra vilka som är med i facket utav er. Inte a-kassa, utan enbart facket”.

Detta för att kartlägga vem som är med i facket och för att kunna fortsätta bedriva verksamhet i händelse av strejk.

–Vi vill kunna planera om det skulle bli strejk på den här arbetsplatsen. Vi har inte gjort oss skyldiga till föreningsrättskränkning, säger Helene Loftby, HR-chef på Sodexo, till tidningen Fastighetsfolket.

Men Fastighets ser allvarligt på det inträffade och anser att det är ett angrepp mot den svenska modellen. Den lokala fastighetsklubben har krävt skadestånd efter det inträffade. Första förhandlingen mellan klubben och företaget slutade i oenighet.

Nu fortsätter förhandlingen centralt med hjälp av Nicklas Nilsson, ombudsman på Region Ost. Nicklas Nilsson menar att Sodexo har förberett sig för strejkbryteri eftersom företaget tänker fortsätta med städning på arbetsplatsen om Fastighets vid en eventuell konflikt ska ta ut arbetsplatsen i strejk.