Karl-Petter Thorwaldsson, svensk fackfˆreningsordfˆrande fˆr LO, p Norra Real, Stockholm, diskuterar feminism."Alla borde vara feminister" Foto: Foto: Margareta Bloom Sandeb‰ck/TT/ Kod 200

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Margareta Bloom Sandebäck/TT

LO har tagit fram nytt studiematerial om arbetsmarknaden. Det ska användas av fackets utbildade skolinformatörer runtom i landet för att ge gymnasieeleverna grundläggande kunskaper.

– 320 000 elever är på väg in till arbetsmarknaden, om vi kan ge dem en första inblick i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar är det en oerhört tillgång för oss, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, när han presenterade det nya materialet på ett presseminarium i LO-borgen.

Skolinformationen är en del av LO:s opinionsbildning, betonade Thorwaldsson.

– Det handlar om slaget om åsikterna. Eleverna får en väldigt skev bild om vi låter vår motpart stå för opinionsbildningen, eftersom det enda de pratar om är entreprenörskap.

Skolmaterialet är helt opolitiskt och går att ladda ner gratis via lo.se Facket har under många år informerat gymnasieelever om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Nu har man alltså tagit fram ett helt nytt material som vänder sig till både elever och lärare. I materialet ingår även ett särskilt lektionsupplägg för lärare.

LO:s utbildade informatörer, som finns i samtliga kommuner och som oftast själva är unga, besökte 1 300 gymnasieklasser förra året. Lektionerna varade mellan 40 och 60 minuter, men kunde också pågå en heldag beroende på elevernas önskemål.

Lektionerna innehåller allt man behöver veta när man är ung och ny på arbetsmarknaden. Alltifrån arbetsmiljö, jämställdhet, diskriminering och sexuella trakasserier, till vad som är skillnaden mellan lag och kollektivavtal. Något som alltid kommer upp är vad man ska ha för lön.

– Målet är att ingen elev ska ut ur skolan utan grundläggande kunskaper om svensk arbetsmarknad, säger Sannah Bäcklin, LO-ombudsman med ansvar för skolinformation.

Lärare som vill boka en lektion kan kontakta ett LO-disktrikt.