Reuters rapportering om mordet på en italiensk fackföreningsforskare har fått den egyptiska inrikesministern att rasa. Nyhetsbyrån riskerar nu att åtalas i landet där pressfriheten allt mer beskärs.

Giulio Regeni.

Giulio Regeni.

Brännmärken, krossade ben och avskurna öron.

Den 28-årige italienaren Giulio Regeni hade torterats svårt innan hans döda kropp dumpades vid en motorväg strax utanför Egyptens huvudstad Kairo.

Giulio Regeni forskade kring det känsliga ämnet fria fackföreningar innan han den 25 januari i år försvann. Mordet har, som Arbetet Global tidigare skrivit, lett till en diplomatisk konflikt mellan Egypten och Italien, efter misstankar om att landets säkerhetsstyrkor kan ligga bakom försvinnandet.

Förra veckan, den 21 april, publicerade Reuters en artikel där polis- och underrättelsekällor bekräftade att Regini greps av polisen och sedan fördes till ett säkerhetsstyrkornas lokaler.

Reuters skrev att Regini först förts till polisstationen Azbakiya i Kairo. Nu har polischefen för stationen polisanmält nyhetsbyrån för att ha ”publicerat falska nyheter och stört uppvigling” samt för att smutskasta Egyptens rykte, skriver brittiska tidningen The Guardian.

Den egyptiska inrikesministern Magdy Abdel Ghaffar har dessutom dömt ut Reuters rapportering som han kallar för ”ogrundad”. Ministerna är dessutom kritisk mot att den bygger på anonyma källor och har uppgett att det kan bli aktuellt med rättsliga åtgärder.

 

Reuters har dock försvarat sin publicering men leder anmälan till åtal riskerar chefen för Reuters i Kairo, Michael Georgy, att dömas till ett års fängelse och böter på 20 000 kronor.

Anklagelserna mot Reuters väcker återigen frågor kring hur pressfrihetens utveckling i Egypten.

Regeringen som bildades efter avsättandet av president Mursi, i juli 2013, har systematiskt bekämpat media som de betraktat ha sympatier för Muslimska brödraskapet, uppger Reportrar utan gränser.

Ett exempel är att 2014 dömdes tre Al Jazira journalister till långa fängelsestraff efter anklagelser om att de tillhörde en terrororganisation.

I det index som Reportrar utan gränser tagit fram är Egypten ett av världens sämsta länder att jobba som journalist i och landet hamnar på 159 plats i världsrankningen. Journalister får endast skriva den officiella versionen då de rapporterar om terrorattacker.