STOCKHOLM 2015-05-21 Bilmekaniker i arbete p Danderyds bilverkstad Foto: Nora Lorek / TT / kod: 11510

Foto: Nora Lorek/TT

Även anställda i bilverkstäder får löneökningar på 2,2 procent. IF Metall har tecknat ett nytt avtal för motorbranschen.

Nästan 16 000 medlemmar i IF Metall som jobbar på bil- och traktorverkstäder fick igår ett nytt ettårigt avtal. Avtalet ger liksom övriga uppgörelser inom industrin löneökningar på 2,2 procent varav 0,2 procent är en ökad avsättning till deltidspensionen.

– Vi är nöjda med att vara klara i god tid, och kan konstatera att det inte blev någonting extra utan samma som i de andra avtalen, säger Håkan Hammarström som är ansvarig för avtalet på IF Metalls förbundskontor.

Lönepotten på avtalet blir som lägst 553 kronor varav hälften är ett generellt påslag. Förutom löneökningarna innehåller avtalet också två arbetsgrupper. Den första ska ta fram en rekommendation för vad företagshälsovården för branschen ska innehålla.

Arbetet ska vara klart under året i god tid inför nästa avtalsrörelse, vilket innebär att gruppen måste börja omedelbart.

Den andra arbetsgruppen ser över regler för arbete utom verkstad.

– Det handlar om vad som gäller för arbete utanför den egna verkstaden, till exempel om  man jobbar tillfälligt på en annan arbetsplats inom samma koncern, säger Håkan Hammarström.

Det nya avtalet träder i kraft den 1 maj och gäller till och med 30 april nästa år.