Förra veckan kom chockbeskedet: Findus i Bjuv flyttar produktionen till Reken i Tyskland.

Företaget, som har cirka 650 anställda i Bjuv, varav 300 medlemmar i Livsmedelsarbetareförbundet, investerade så sent som i fjol 700 miljoner kronor i ett nytt fryslager.

Att ägaren, riskkapitalbolaget Nomad Foods, plötsligt ändrade framtidsplanerna förvånar arga och ledsna medarbetare.

– Det är en väldigt tryckt stämning på arbetsplatsen. Men det är inte bara anställda på Findus som drabbas utan även alla småföretagare och jordbrukare som är beroende av vår verksamhet, säger Kent Ahlgren, ordförande för Livsklubben på Findus.

Tidigare i veckan träffade han representanter från företaget, liksom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som förhörde sig om läget tillsammans med kommunledningen.

Ylva Johansson avböjer dock, genom sin pressekreterare, att kommentera situationen.

Findus har det senaste årtiondet ägts av flera olika riskkapitalbolag.

I november i fjol hamnade det i Nomad Foods ägo för cirka 6,7 miljarder kronor.

Nomad Foods, som är baserat på Brittiska Jungfruöarna, har som mål att lägga ned produktionen i Bjuv innan årets slut med hänvisning till olönsamhet på grund av överkapacitet i koncernen.

Ytterligare 150 tjänstemän varslas om uppsägning.

– Det är för jäkligt att de kan kringgå skattesystemen, köpa upp svenska företag och sedan lägga ned, säger Kent Ahlgren.

Under lördag den 9 april träffar han och förbundsordförande Hans-Olof Nilsson invånare i Bjuv för en samlad marsch i protest mot nedläggningen.

– Jag hoppas på stor uppslutning för att visa vad vi tycker.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kommer att delta vid manifestationen, enligt SVT Helsingborg.

– Det känns riktigt att visa solidaritet med alla dem som varslas om uppsägning. Det här påverkar direkt och indirekt flera tusen människor, säger Karl-Petter Thorwaldsson till SVT.

Arbetet har sökt Findus för en kommentar.

LÄS OCKSÅ

Löfven ryter till om Findus

Findus flyttar till Tyskland