Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En Boeing 737-800 från flygbolaget Egypt Air. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

En Boeing 737-800 från flygbolaget Egypt Air. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Den man som kapat ett egyptiskt passagerarplan och tvingat det att landa i Cypern har gripits. Kaparen lämnade planet med händerna över huvudet, uppger cypriotiska etermedier.

En talesperson för Cyperns regering säger att mannen gripits och att dramat är över.

Bekräftelsen kom efter att flera personer setts lämna planet, bland annat en man som klättrade ut genom ett fönster på cockpit.

En rad olika uppgifter florerar om mannens identitet och eventuella motiv, men enligt Egyptens premiärminister är kaparen egyptier och har krävt att få möta EU-representanter.

– Kapningen är inte terrorrelaterad, sade tidigare Cyperns president Nicos Anastasiades tidigare.

Cypriotiska medier rapporterade tidigare att han begärt politisk asyl i Cypern och bett om en tolk. Han uppgavs också ha en exfru i landet som han krävt att få träffa.

– Han är inte en terrorist, han är en idiot. Terrorister är galna, men de är inte dumma. Det är den här mannen, säger en källa vid det egyptiska utrikesdepartementet, enligt The Guardian.

Det var vid halv nio på morgonen som piloten begärde tillstånd att få landa på flygplatsen i Larnaca. Planet var på väg från Alexandria till Kairo när kaparen tvingade piloten att flyga till Cypern. Han ska ha hotat att utlösa ett bombbälte.

– Han hade inget skjutvapen eller liknande. Vi vet inte om hans bombbälte är äkta, men för passagerarnas säkerhet tog vi hotet på allvar, säger Sherif Fathy, egyptisk minister med ansvar för flygtrafiken.

Planet parkerades en bit ifrån terminalbyggnaden, omkring 200 meter från en strand där dussintals turister befann sig.

De passagerare som släpptes kunde på tv-bilder ses lämna planet och kliva in i en buss som förde dem därifrån. Kristeam och anti-terrorpoliser finns på flygplatsen, skriver Cyprus Mail.

Ombord på planet fanns 56 passagerare, samt sju i besättningen, skriver Egyptair på sin hemsida. 21 av passagerarna uppges vara utländska medborgare, från bland annat USA, Nederländerna, Storbritannien och Frankrike.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om svenskar bland passagerarna.

TT