STOCKHOLM 20150202 Flytt. Flyttkartonger och mˆbler b‰rs ut till en flyttbil. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod:10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

I en ny, omfattande undersökning har SVT granskat situationen på hyresmarknaden. Det är en dyster bild som målas upp och som tydligt visar den stora baksmällan av dagens alltför oreglerade hyresmarknad.

Hyrorna har stigit dubbelt så mycket i pris som övriga varor och tjänster mellan åren 1969 och 2014. Samtidigt agerar många bostadsbolag som om de stod på ruinens brant.

I en tvårumslägenhet i Norrköping bor sjukpensionerade Cicci Hållander. Hon har nyligen varslats om att hennes värd, Rikshem, ska höja hyran med 50 procent efter en renovering. För SVT berättar hon: Jag blev chockad, för jag har inte en chans att bo kvar. Jag letar efter ny lägenhet med ljus och lykta.

Med så omfattande hyreshöjningar skulle man kunna tro att det går dåligt för bostadsbolagen. Men på många håll är det precis tvärtom. De låga räntorna har skapat ett guldläge. I Sundsvall har allmännyttiga Mitthem gett 60 miljoner till kommunen mellan åren 2008 och 2012. Förra året gick bolaget 15 miljoner plus.

Bostadsbolagen måste börja använda det gynnsamma ekonomiska läget till att renovera, bygga nytt och avstå från kraftiga hyreshöjningar. Men de kommer inte att göra det självmant. Nu krävs att bostadsminister Mehmet Kaplan sätter ned foten och jobbar fram en mycket tuffare styrning av hyresmarknaden.

malinhansonwebbledartopp