Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Richard Lawler watches, Mitsubishi's 92-inch Home Cinema 3D HDTV using 3D glasses at the CES Unveiling press event, Tuesday, Jan. 4, 2011 in Las Vegas. Along with tablets and smart phones, 3D HDTV's will be one of the hot items at CES, which opens Thursday and runs through Sunday. (AP Photo/Julie Jacobson)

Foto: Julie Jacobson/TT

För första gången någonsin har läkare opererat hjärnan på en patient som var vaken under operationen och hade på sig 3D-glasögon.

– Genom att skapa en helt artificiell värld för patienten så kunde vi kartlägga vissa zoner och kopplingar i hans hjärna som hänger ihop med funktioner som vi fram tills nu inte har kunnat testa på operationsbordet, säger Philippe Menei, neurokirurg på Angers sjukhus.

Patienten opererades i slutet av januari och återhämtar sig väl, enligt Menei.

Hjärnkirurgiska ingrepp på vakna patienter är inget nytt — metoden har använts i ett årtionde och patienten känner ingen smärta. Metoden gör att läkarna kan mäta om vitala funktioner så som syn och tal påverkas under operationen.

Med 3D-glasögon får läkarna större precision, så att de exempelvis kan operera bort cancertumörer från tidigare oåtkomliga platser.

TT

LÄS OCKSÅ:

Den fjärde industrirevolutionens gryning