STOCKHOLM 20140604 Martin Klepke under onsdagens paneldebatt och releasemingel fˆr hans bok Ultimatum ñ argument fˆr en ny politik. Paneldebattens deltagare var Martin Klepke, politisk redaktˆr, Arbetet, Irene Wennemo, ledarskribent, Aftonbladet, Tobias Baudin, vice ordfˆrande fˆr LO, tillsammans med moderatorn Lisa Pelling, utredningschef p Arena IdÈ. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Martin Klepke. Foto: Claudio Bresciani/TT

Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, är en av de journalister som utsatts för hot. I en ny bok berättar han för första gången offentligt om hur han hittade en bomb i trädgården, som inte var apterad utan placerad där för att skrämma till tystnad.

– Politikerna måste se angrepp på journalister som ett angrepp på demokratin. Då blir hoten mot journalister Säpos uppgift, liksom angrepp mot ministrar och politiker är det, säger Martin Klepke.

Han tycker att polisen, som i dag ansvarar för dessa fall, är alldeles för passiv. Att i stället kontakta Säpo är ingen idé, eftersom de enbart hänvisar tillbaka till polisen.

Rebecka Bohlin.

Rebecka Bohlin.

I den nyutkomna boken Tackla hatet – om näthat och hot – och hur du skyddar dig (Ordfront) berättar författaren Rebecka Bohlin om flera fall av attacker mot journalister.  Boken tar också upp vad man kan göra åt hoten och våldet ur olika perspektiv: individens, redak-tionens, polisens och samhällets.

Just för att den är konstruktiv och framåtsyftande valde Martin Klepke att delta och för första gången berätta om hoten offentligt. Han har också fått däcken på bilen sönderskurna och tidningens hemsida har blivit hackad.

Men exakt vad som låg bakom den allvarligaste incidenten, bomben, vet han inte. Han kan inte säga om hatet beror på att han skriver kommenterande texter i en arbetartidning, om det ska kopplas till artiklar om invandring eller islamister eller något annat.

– Det var fem år sedan. På morgonen såg jag att dörren till friggeboden stod på glänt. Där innanför stod en metallväska som innehöll batterier och något degaktigt som kunde vara sprängdeg.

Du öppnade väskan?
– Ja, jag trodde att det var någon familjemedlem som ställt den där.

Han ringde polisen, som kom och spärrade av hela området. Polisens experter konstaterade att bomben inte var apterad. Därför klassades inte brottet som försök till attack utan som hot.

– Jag har fått hatreaktioner från alla möjliga håll.

Martin Klepke medger att bomben och övriga hatattacker påverkat honom.

– Jag skriver inte på ett annat sätt, men jag har tidvis valt att skriva om mindre känsliga ämnen. Detta har alltså lett till en viss självcensur. Man ska ha respekt för sin rädsla och inte sätta sig över den.

För någon vecka sedan kom förslag från utredningen om skydd för den personliga integriteten. Dess förslag kan till viss del kanske dämpa hataktiviteterna, men viktigast är ett politiskt beslut som klassar attacker mot journalister som angrepp på demokratin och därmed lägger ansvaret på Säpo för att bekämpa dessa brott, konstaterar Martin Klepke.