STOCKHOLM 20150202 Flytt. Flyttkartonger och mˆbler b‰rs ut till en hiss. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod:10060

Foto: Henrik Montgomery/TT

ARBETET DEBATT. Det råder bostadsbrist i 183 av landets 290 kommuner. Det hindrar arbetarbarn att få ett självständigt vuxenliv. Ge allmännyttan en starkare roll. Du ska inte behöva köpa ut dina barn, skriver Handels ungdomssekreterare Daniel Söderberg Talebi.

”Jag kommer inte ha råd att köpa bostad till mina barn. Det känns osäkert hur det ska lösa sig”. Dan är en 42-årig lagerarbetare, pappa och min vän. Hans ord sammanfattar väl den oro som så många föräldrar bär på.

Bostadsbristen i Sverige har nått en kritisk gräns. Det råder bostadsbrist i 183 av landets 290 kommuner. Samhället har abdikerat från ansvaret att tillgodose alla med rimliga förutsättningar rätten till en bostad.

Det behövs krafttag, inte minst mot bakgrund av att vi blir fler som bor här. Den fria marknaden kommer inte bygga bort bostadsbristen med bra bostäder som vanligt folk har råd att efterfråga. Vi behöver inte ytterligare ett Hammarby Sjöstad eller ett Västra Hamnen.

När samhället sviker från ansvaret att tillgodose grundläggande behov faller ansvaret tungt på den enskilde, familj och inte minst föräldrar. Där finns ingen demokrati, kö eller behovsprövning. Där finns benhårda sociala och ekonomiska strukturer. Så borde det inte behöva se ut. Även ett arbetarbarn har rätt att flytta hemifrån när ekonomin tillåter.

Enligt Hyresgästföreningens senaste siffror bor 142 000 unga vuxna ofrivilligt hemma och 353 000 skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det i dag. Det är inte rimligen föräldrars ansvar att punga ut med hundratusentals och åter hundratusentals kronor för att unga vuxna ska kunna flytta hemifrån. Det är dags att återupprätta allmännyttans ställning i det här landet.

I stora delar av världen oroar sig föräldrar över hur de ska ha råd med utbildning och eventuell sjukvård till sina barn. Ansvaret ligger på dig som förälder. Jag kan bara föreställa mig den bördan. Ett samhälle vi inte vill leva i.

Som tur är håller den svenska välfärdens fundament fortfarande. Men det fanns en tid i Sverige då bostadsbristen inte var fullt lika gnagande och påtaglig för föräldrar till unga vuxna. Det var inte speciellt länge sen. Det handlar inte om att det var bättre förr, det handlar om att samhället valde att tillgodose rätten till bostad. Det är inte anständigt i vårt land att föräldrar ska behöva köpa ut sina barn, eller ha de boendes hemma orimlig länge, samtidigt som Sverige är rikare än någonsin.

Det har sällan varit mer klokt att investera i omfattande bostadsbyggande än nu. Sverige behöver sätta fler i arbete, öka inflationen och ordna med bostäder när vi blir fler svenskar. Jämnare fördelning mellan bostadsrätter och hyresrätter förebygger också skenande bostadspriser. Samtidigt gör låga räntor det billigare än på länge med framtidsinvesteringar.

Stor bild. Bommers

Daniel Söderberg Talebi.

Vi har bostadsbrist inte därför att det bor för många i Sverige, eller för att fler flyttar eller flyr hit. Vi har bostadsbrist därför att samhället och politiken inte prioriterar att bygga bort bostadsbristen. Vi har gjort det förr. Då går det idag också, bättre och snyggare till och med.

Det är inte bankens fel att Dan inte kommer få låna tillräckligt för att köpa ut sina barn. De borde kunna skaffa egen bostad när tiden väl är inne. En grundbult i ett självständigt vuxenliv. Dan ska inte behöva känna ansvar att köpa ut sina barn.

Bostadsbristen kan bara investeras och byggas bort.

Daniel Söderberg Talebi, skribent och ungdomssekreterare på fackförbundet Handels