Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Spaniens kung Felipe VI, till vänster, skakar hand med Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Angel Diaz, Pool Photo via AP

Spaniens kung Felipe VI, till vänster, skakar hand med Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Angel Diaz, Pool Photo via AP

Det spanska vänsterpartiet Podemos säger sig vara redo att bilda regering tillsammans med socialistpartiet PSOE och före detta kommunistpartiet Izquierda Unida.
– Jag har meddelat kung Felipe VI detta, sade partiledaren Pablo Iglesias vid en pressträff.

Det är kungen som har till uppgift att agera medlare för att sätta ihop en centralregering efter parlamentsvalen den 20 december. Högerpartiet PP fick flest röster men har inte förmått bilda någon majoritetsregering.

Om vänstern får makten vill Iglesias, vars parti kom trea i valet, riva upp åtstramningspolitiken i landet och se större förståelse för Spaniens autonoma regioner, inte minst Katalonien som strävar efter självständighet.

–Ministerposterna skulle i så fall fördelas proportionerligt mellan de tre partierna, utifrån valresultatet, sade Podemos ledare Pablo Iglesias, som själv gör anspråk på posten som vice premiärminister.

Kung Felipe VI ska ha sagt att regeringsförslaget är ”rimligt”, enligt Iglesias.

Det är dock oklart om Socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez tilltalas av idén. Han mötte kung Felipe VI kort efter Pablo Iglesias, men var mer tystlåten.

Sanchez har tidigare sagt att han kommer att undersöka möjligheten att samverka med Podemos och (före detta kommunistpartiet) Izquierda Unida, men att det inte får ske ”till vilket pris som helst”. Han har också sagt att han kommer att ”diskutera konkreta politiska förslag, inte matematiska formler för poster”.

Att Pablo Iglesias valde att hålla pressträff innan det fanns uttalat stöd från de andra vänsterpartierna för en vänsterregering är sannolikt en del av ett taktiskt spel. Han gjorde heller ingen hemlighet av att det inom hans eget parti ”finns stort misstroende mot de gamla maktstrukturerna i PSOE”.

Efter pressträffen meddelade Iglesias på Twitter att han redan har fått stöd för idén av  Izquierda Unidas ledare: ”Vi kommer att arbeta tillsammans för en förändringsregering i Spanien”, skriver han.

Ingen omedelbar kommentar fanns att tillgå från PSOE:s ledarskikt.

Erik de la Reguera
@erikdelareguera

LÄS MER: Podemos har fått luft under vingarna

LÄS MER: Podemos skakade om Spanien