Rysslands president Vladimir Putin vid en ortodox midnattsmässa i byn Turginovo, den 7 januari. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rysslands president Vladimir Putin vid en ortodox midnattsmässa i byn Turginovo, den 7 januari. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Mordet på den ryske avhopparen Aleksandr Litvinenko ”godkändes troligen” av den ryske presidenten Vladimir Putin, enligt en brittisk utredning.

Förgiftningen av Litvinenko är inte bara ett av de mer spektakulära lönnmorden i historien, utan också storpolitiskt sprängstoff.

Tio år efter mordet på ex-agenten Aleksandr Litvinenko i London publiceras i dag den första officiella utredningen om fallet, med tidigare hemligstämplade uppgifter från brittisk och amerikansk underrättelsetjänst.

Enligt rapporten ”godkände troligen” Rysslands president Vladimir Putin giftmordet på Litvinenko, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Den ryska säkerhetstjänstens operation med syfte att döda Litvinenko var troligen godkänd av… president Putin, säger Robert Owen, domare vid Londons Högsta domstol.

Litvinenkos änka Marina Litvinenko, som tog emot beslutet utanför domstolen, välkomnar domen.

– Väldigt nöjd att det som min make sade på dödsbädden när han anklagade Putin har bevisats av en engelsk domstol, säger Marina Litvinenko till BBC.

Alexander Litvinenkos änka Marina Litvinenko läser upp ett uttalande i London. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Alexander Litvinenkos änka Marina Litvinenko läser upp ett uttalande i London. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Brittiska åklagare har tidigare sagt att två ryska agenter av allt att döma förgiftade 43-åringen med det radioaktiva ämnet polonium-210 den 1 november 2006, men Ryssland vägrar att utlämna männen, som nekar till anklagelserna.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, med anklagelser om att presidenten iscensatte terrordåd mot sin egen befolkning och på 1990-talet jobbade ihop med den ryska maffian.

Under sin tre veckor långa dödskamp hävdade trebarnspappan för polis att ”enbart en person” kan beordra rysk säkerhetstjänst att ta livet av en utländsk medborgare utomlands — presidenten själv.

Utredningen sammanfattar offentliga utfrågningar som genomfördes förra våren efter flera års kampanj från änkan Marina Litvinenko.

 

Fakta: Mordet på Aleksandr Litvinenko

KGB-veteranerna Andrej Lugovoj, nu dumaledamot, och Dmitrij Kovtun tros ha hällt några droppar polonium-210 i Litvinenkos te vid ett fejkat affärsmöte på The Millennium Hotel.

Läkarna stod handfallna när offrets inre organ bröts ned och först när en liter urin skickades till kärnvapenfabriken Aldermaston identifierades orsaken.

Polonium är ett radioaktivt grundämne. Isotopen 210 ingick i de första atombomberna och var påtänkt som raketbränsle men finns också i konsumentprodukter som tar bort statisk elektricitet.

Det flyktiga ämnet avger alfastrålning, precis som radon, som är svårupptäckt och ofarligt utanför kroppen men dödar om det intas i tillräcklig mängd.

I mars kommer en bok om fallet: "A very expensive poison".

Källor: The Guardian, The Litvinenko Inquiry, NE, The New York Times