Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Flyktingar vid EU:s gräns. Foto: AP Photo/Santi Palacios

Flyktingar vid EU:s gräns. Foto: AP Photo/Santi Palacios

Bulgariska poliser och gränsvakter stjäl värdesaker från flyktingar, bussar hundar på dem och tvingar tillbaka människor till Turkiet i strid mot internationella konventioner. Det skriver Human Rights Watch (HRW) i en ny rapport om EU-landet.

Brutal misshandel, bristande hygien i förvaren, regelrätta rån begångna av poliser och vakter. Det dryga 40-talet vittnesmål som människorättsorganisationen Human Rights Watch sammanställt från Bulgarien och EU:s östra gräns är minst sagt dyster läsning.

Enligt FN:s flyktingkonvention är det inte tillåtet att tvinga flyktingar att återvända mot sin vilja om inte deras flyktingstatus prövats formellt. Men i praktiken finns otaliga rapporter om att bulgariska myndigheter ägnat sig åt så kallade ”push-backs” i flera år (se exempelvis denna rapport från UNHCR från 2013).

Vilka de mänskliga konsekvenserna av detta är framgår av berättelser som den som 22-åriga Sinisha från Afghanistan ger i HRW:s rapport. Han försökte ta sig irreguljärt från Turkiet till Bulgarien i november 2015, men stötte på uniformerad polis strax efter att han och de andra korsat gränsen:

”Vi såg en polisbil och började springa. Vi hörde en pojke som skrek bakom oss, så vi vände oss om och såg hur hunden bet honom. Vi stannade upp och såg hur hunden släpade iväg pojken 15 meter, bet honom vildsint och vägrade släppa taget. Sedan kom åtta poliser dit. En av dem började sparka på pojken medan hunden fortsatte bita honom… Sedan sade polisen till hunden att släppa taget, bara för att ta tag i en vän till mig och tvinga hunden att bita honom i armen. Sedan slog en annan polis mig i huvudet med sin gevärskolv. Jag blödde rejält. Jag bad polisen om något att torka bort blodet från ansiktet med, men han svarade med att sparka mig på benet… De tog två mobiler, mina pengar och mina nya skor… Sedan förde de oss med polisbil till gränsen, körde ut oss och slog oss med träpåkar tills alla hade gått tillbaka över gränsen till Turkiet.”

Enligt Human Rights Watch är Sinishas berättelse ett av många exempel på hur bulgarisk gränspolis i praktiken arbetar. Även vid gränsen mellan Serbien och Bulgarien inträffar liknande incidenter, uppger organisationen.

I augusti 2014 inledde EU-kommissionen en utredning av påstådda och illegala ”push-backs” från Bulgarien till Turkiet. Utredningen körde dock fast sedan Bulgarien förnekat att händelserna överhuvudtaget ägt rum – trots att en rad människorättsorganisationer lagt fram bevis. I september 2015 inleddes ytterligare en EU-utredning för att se om Bulgarien brutit mot EU:s så kallade skyddsdirektiv. Den utredningen pågår fortfarande.