Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Många dödades när beväpnade män stormade ett universitet i nordvästra Pakistan. Den pakistanska talibanrörelsen TTP har tagit på sig ansvaret för attentatet.

Minst 21 personer uppges ha dödats och 30 skadats när fyra talibaner stormade ett universitet i Charsadda vid halv tio-tiden på förmiddagen, lokal tid.

Enligt en student som citeras av tidningen Express Tribune tog sig de beväpnade männen in genom en sidoentré i närheten av studenthemmen och öppnade eld urskiljningslöst. Omkring 3 000 studenter är inskrivna på universitetet, skriver tidningen Dawn.

Polisinsatsen avslutad

– De flesta studenter och anställda befann sig i klassrum när skottlossningen började, säger läraren Shabir Khan, som var på väg till jobbet när attacken inleddes, till nyhetsbyrån Reuters.

Pakistansk polis säger till nyhetsbyrån AFP att polisinsatsen har avslutats. En talesperson för militären skriver på Twitter att fyra attentatsmän har dödats. Den pakistanska talibanrörelsen TTP har tagit på sig attacken, skriver AFP.

– Våra fyra självmordsangripare genomförde attacken mot Bacha Khan-universitetet i dag, säger Umar Mansoor, befälhavare i Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) över telefon till AFP.

Enligt Mansoor var attacken mot universitetet en hämnd för en tidigare militäroffensiv mot talibanerna i de pakistanska stamområdena.

Premiärminister Nawaz Sharif säger i ett uttalande att han är ”djupt sorgsen över den tragiska terrorattacken mot Bacha Khan-universitetet”, rapporterar CNN:

”Samtidigt som han fördömer den fega attacken sade premiärministern att de som dödar oskyldiga studenter varken har tro eller religion”, står det i uttalandet.

Charsadda ligger i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som drabbats av flera militanta attacker under det senaste decenniet. I slutet av 2014 dödades omkring 150 människor — över 130 av dem barn — när den pakistanska talibanrörelsen angrep en skola i Peshawar.

 

 

Fakta: 150 dödade i tidigare skolattack

Omkring 150 människor dödades när talibanrörelsen TTP stormade Army Public School i Peshawar i december 2014. Minst 134 av dödsoffren var barn. Attacken har beskrivits som det dödligaste terrordådet i Pakistans historia. Skolmassakern ledde till att ett sex år gammalt förbud mot verkställande av dödsstraff hävdes. I slutet av förra året hängdes fyra personer som var inblandade i dådet.

Fakta: Talibanerna i Pakistan

Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan. TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan och säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.