Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Karta via Google Maps.

Foto: Google Maps.

Efter månader av belägring har den första hjälpkolonnen nått staden Madaya och dess svältande befolkning.

En fordonskolonn med hjälpsändningar i form av mat, medicin och filtar lämnade huvudstaden Damaskus på måndagsförmiddagen med destination Madaya, som i ett halvår hållits i ett järngrepp av den syriska regimen och dess allierade. På eftermiddagen nådde kolonnen den utsatta staden. Hjälpsändningen är möjlig sedan de stridande parterna har kommit överens om att tillåta transporten.

LÄS MER: Larm om svält i Syrien

Hjälp är även på väg till Foah och Kefraya, som är omringade av rebellgrupper.

– Lastbilar med hjälp åkte mot Foah och Kefraya tidigare i morse, eftersom vägen dit är längre och det krävs mer koordination, säger Pawel Krzysiek, talesperson för Internationella Rödakorskommittén (ICRC) till AFP.

Madaya ligger cirka 40 kilometer från Damaskus. Avståndet till Foah och Kefraya, i Idlibprovinsen, är cirka 300 kilometer, enligt AFP.

Nyligen meddelade Läkare utan gränser (MSF), med hänvisning till sjukvårdspersonal i Madaya, att ytterligare fem personer har dött av svält, bland dem en nioårig pojke. För tio undernärda patienter är läget kritiskt och för ytterligare 200 kan läget bli kritiskt inom en vecka om hjälp inte kommer in till staden, uppger MSF.

– Den sjukvårdspersonal som vi stöttar har själva inte ätit på väldigt länge, och det är fler och fler patienter som är i desperat behov av vård, säger Hanna Broberg på Läkare utan gränser i Sverige till TT.

Även den syriska regimen har godkänt hjälpsändningar till Madaya, Foah och Kefraya.

Läkare utan gränser understryker att hjälpsändningarna måste fortsätta under lång tid.

– Det räcker inte med en engångsdistribution av mat och läkemedel, säger Hanna Broberg.

Enligt Läkare utan gränser har minst 28 människor dött av svält i Madaya sedan i december. Boende i staden har vittnat om hur de tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter för att överleva.

Mats Rörbecker/TT

Läs mer: Larm om svält i Syrien

Fakta: Kriget i Syrien

Kriget i Syrien har resulterat i en kvarts miljon döda, mer än en miljon skadade och att miljontals syrier är på flykt. I november enades de 17 länder som varit inblandade i de FN-ledda fredssamtalen om en fredsplan för Syrien. I slutet av januari ska reella förhandlingar inledas mellan rebellgrupper och president Bashar al-Assads regim, och i maj är förhoppningen att ett eldupphör ska uppnås. Därefter ska en ny konstitution utarbetas och 2017 ska parlaments- och presidentval hållas. Fredsförhoppningarna har dock grusats av konflikten mellan Saudiarabien och Iran, efter att Saudiarabien avrättat den shiamuslimska ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.