Bärplockare klarade sig okej 2015
Beslagtagna pass. Brutna avtal. Pressade bärpriser. Ändå gick bärsäsongen 2015 relativt bra för bärplockarna, enligt en rapport från Arena Idé.
– En kall inledning på sommaren gjorde att bären mognade sent. Men när säsongen väl kom igång är min bild att det ekonomiskt gick någorlunda väl för bärplockarna, säger rapportförfattaren Mats Wingborg, som har följt de utländska bärplockarnas villkor det senaste årtiondet.
Jämfört med 2012 och 2013, då massmedia rapporterade om hur thailändska risbönder fick resa hem från Sverige skuldsatta, var alltså årets sommar odramatisk.
Det hindrar inte att utländska plockare har utnyttjats även 2015. Till att börja med är det vanligt att de thailändska plockare som lockas till Sverige av thailändska bemanningsföretag (i år omkring 4 000 personer) får betala orimligt mycket för resan till Sverige.
Att de blir åtminstone lite lurade ingår så att säga i grundförutsättningarna.
Typiskt sett går den första månaden av en tvåmånadersperiod i Sverige åt till att tjäna ihop till resan.
– Samtidigt har plockarna inga garantier för hur länge de kommer att få arbeta, säger Mats Wingborg. Erbjudandena från bemanningsföretagen är inte bindande. Väl på plats kan plockarna få veta att det är ont om bär och att den utlovade arbetsperioden kortas av.
Men det kanske allvarligaste inslaget i bärsäsongen 2015 var de ungefär 100 ukrainska plockare som kom till Lesjöfors, anlitade av ett estniskt bemanningsföretag.
De flesta fick sina pass beslagtagna av arbetsgivaren, och de fick till en början bo i en byggnad utan el och vatten.
I intervjuer berättar de ukrainska plockarna – som gick över till att bli så kallade fria plockare, det vill säga sälja sina bär till uppköpare utan några inkomstgarantier – om blåbärspriser på så sex – sju kronor per kilo, en nivå som gör det mycket svårt att nå en rimlig inkomst.
– Över huvud taget ser det ut att bli vanligare med företag från EU-länder, som kan ta sig in i Sverige utan Migrationsverkets och Kommunals kännedom, säger Mats Wingborg.
Utländska bärplockare som utnyttjas och luras har blivit ett stående inslag i svenska massmedia under sommarmånaderna. Men under de år Mats Wingborg har granskat branschen har villkoren trots allt blivit bättre, åtminstone för de plockare som är anställda av bemanningsföretag.
Det kollektivavtal som Kommunal tecknade inför säsongen 2014 är en orsak (2015 betydde det en garanterad månadslön på 19 772 kronor, och möjlighet att tjäna mer för den som plockar mycket bär). Migrationsverkets krav och kontroller är en annan.
– Till det kommer att flera företag i branschen har höjt ribban, och att Coop, Ica och Axfood trycker på för rimliga villkor för bärplockarna, säger Mats Wingborg.
Villkoren för de ”fria” plockare som själva säljer sina bär till uppköpare är svårare att påverka, enligt Mats Wingborg. Bland annat är de priser de säljer till pressade.
– En bidragande orsak är KRAV-märkningen, säger Mats Wingborg. KRAV köper bara bär från anställda plockare. Sådana bär är därför mer värda än de fria plockarnas bär.
LÄS OCKSÅ:
Kommunal vill skydda bärplockare genom statlig delegation
Förra året var det färre som blev lurade på sin lön, visar en tidigare artikel i Arbetet.