Arbetet mötte bulgariska plockare i skogen förra sommaren. De kom hit på turistvisum, och hur många de blir i sommar är oklart. Foto: Bertil Enevåg Ericson

Ett nytt avtal för utländska bärplockare har tagits fram. Kommunal hoppas att villkoren för de thailändska bärplockarna som kommer till Sverige i år ska bli bättre.

– Vi tycker att vi tagit ett steg till nu. Vi har tagit fram ett helt nytt kollektivavtal som är anpassat till utländska bärplockare, säger Per Holmström, Kommunals förste vice ordförande.

Det nya är bland annat att avtalet reglerar hur förhandlingarna ska gå till och att den lokala och centrala förhandlingen hålls samtidigt. Tanken är att processen ska gå snabbare vilket är viktigt i och med att bemanningsföretagen har sitt säte i andra länder, i år Thailand.

Förra året hade Kommunal slutit ett avtal med det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise. Flera plockare fick ändå inte ut lönen vilket ledde till stora protester. Det blev också ett rättsligt efterspel i både Thailand och Sverige som delvis ännu pågår.

– Vi räknar nu med att liknande fall i framtiden kommer att lösas i svensk domstol, säger Per Holmström.

En annan nyhet är Kommunal ska få tillgång till arbetstidschema och avlöningslistor och att MBL ska tillämpas fullt ut, även om det saknas fackliga medlemmar på företaget.

– Vi får också rätt att göra arbetsplatsbesök även om det inte finns medlemmar, säger han.

Bemanningsföretagen ska också betala för utrustning och resor inom landet. Dessutom blir det inte tillåtet att ta ut alltför höga kostnader för boende och mat.

I avtalet anges en månadslön på 19 300 som är på samma nivå som i bemanningsavtalet. Teoretiskt ska lönen betalas ut oavsett hur mycket bärplockarna plockar men i praktiken kommer ackordslöner att finnas kvar, menar bedömare med insyn i branschen.

– Det minsta plockarna får blir dock 19 300 i månaden, säger Per Holmström.

Arbetstiden är inte reglerad i avtalet. Grunden är att plockarna ska jobba åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan, men det lär även i framtiden bli svårt för facket att kontrollera att arbetstiderna hålls.

I år ser det ut att komma färre thailändska plockare än tidigare. Migrationsverket har fått in drygt 3 346 ansökningar om arbetstillstånd vilket kan jämföras med förra året då 6 198 ansökningar från bärplockare beviljades.

Hur många utländska plockare som kommer till Sverige totalt är dock oklart. De thailändska plockarna står endast för en del av plockningen. En annan stor grupp kommer som turister från andra EU-länder, som till exempel Bulgarien och Rumänien. Det rör sig om tusentals personer.

Det är också lite för tidigt för att komma med några säkra prognoser för hur mycket bär det blir i år. Bedömare i branschen tror dock att det blir hyfsad tillgång på blåbär. Blåbärspriserna spås dessutom bli högre än förra året. Det beror delvis på att skörden i två andra stora blåbärsländer, Vitryssland och Ukraina, är svag.

Mycket talar dock för att priset på lingon kommer att vara lågt i år eftersom flera bärföretag har stora mängder lingon i sina frysar.

 

• Läs även: Miljarder omsätts i jätteindustrin kring bär – en del av Arbetets artikelserie Bärens pris.