Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dagens första besök uteblev och Birgitta Lindberg på Arbetsförmedlingen i Tyresö hann fundera en stund över varför den unge mannen inte dök upp. – Men så fick jag ett mejl där han berättade att det ordnat sig med jobb för honom och att han därför inte behövde våra tjänster. Så det var ett uteblivet besök som bara gjorde mig glad!

Hon har varit arbetsförmedlare sedan 90-talet och i dag är det just ungdomar hon har som sitt specialområde. Glädjen i jobbet finns där, de gånger det löser sig för de unga.
– När någon har gått här länge och jag hittat sätt att stötta dem med i jobbsökeri och kanske någon kurs – och de sedan går ut härifrån till ett jobb eller i alla fall en lösning som praktik eller utbildning som de är nöjda med.

Men ibland kan det kännas dystert. Det har blivit tufft för många unga att få in en fot på arbetsmarknaden.
– Ibland kan en ung person ha sökt oerhört många jobb och inte fått komma på en enda intervju. Då kan det kännas dystert, men jag måste ju hitta tips och råd till personen om hur vi går vidare. Vi funderar tillsammans på varför det inte gått bättre, och vi letar också andra vägar.

Andra vägar till att få jobb är ofta att lära sig att söka ”de dolda jobben”, de som aldrig blir till en platsannons.
– Ofta kan det vara en bra idé att ta en bunt av sitt CV och gå runt och presentera sig själv i butiker man kan tänka sig att jobba i. Arbetsgivarna uppskattar det – dels det driv det visar på, dels att de redan från början träffas personligen.

Butiksjobb är populära bland de unga, särskilt bland kvinnorna. Och de finns, men konkurrensen är ofta hård och det handlar nästan alltid om deltidsjobb.  Den som kan tänka sig att arbeta med telefonförsäljning har definitivt en arbetsmarknad, liksom den som har en kockutbildning.

Birgitta Lindberg började för 20 år sedan på Arbetsförmedlingen i invandrartäta Hallunda. En speciell målgrupp, ofta lågutbildad och ibland med stora problem med språket.
– Där lärde jag mig mycket. Och där hade vi ett mycket gott samarbete med det lokala näringslivet, och även med kommunen, berättar hon.

Just i dag har ett pastaföretag hållit en rekryteringsträff här på på Arbetsförmedlingen i Tyresö, och några arbetssökande slöt upp.  Om någon lyckligen fick napp den här gången vet man ännu inte.

Skärmavbild 2015-11-19 kl. 08.26.28

Fakta

Om Birgitta Lindberg Yrke: Arbetsförmedlare Ålder: 60 år. År i yrket: 20 Bakgrund: Fil kand i beteendevetenskap. Facktillhörighet: Akademikerförbundet SSR. Om Arbetsförmedlare Utbildning: 180 högskolepoäng. En del är beteendevetare, andra samhällsvetare eller studie- och yrkesvägledare. Antal: Ca 8 500 i hela landet. Medianlön: 28 200 i månaden. Källor: Saco och Arbetsförmedlingen.