Facklig kritik mot flyktinguppgörelsen
Tillfälliga uppehållstillstånd, utökat rutavdrag och slopat krav på kollektivavtal för YA-jobb. Det är några av de förändringar med anledning av flyktingkrisen som regeringen har kommit överens med allianspartierna om. Det slopade kravet på kollektivavtal möts av skarp kritik från bland andra Kommunal, Vision och Akademikerförbundet SSR.
Syftet med YA-jobben har hittills varit att ge ungdomar mellan 15-24 år ett stöd för att komma in i arbetslivet. För att garantera att det går juste till har kollektivavtal hos arbetsgivarna varit ett krav. Men när nu YA-jobben utvidgas till att gälla nyanlända slopas det kravet.
– Det är självklart att när de ska introduceras på den svenska arbetsmarknaden så måste det vara på de bästa företagen, som har goda villkor och kollektivavtal, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.
Hon får medhåll av Visions vice förbundsordförande Ove Jansson, men båda är ändå eniga om att en uppgörelse med oppositionen var nödvändig.
– Även om vi är kritiska mot en del viktiga delar så är vi i det stora nöjda att en sådan här överenskommelse görs, att politikerna har tagit sig samman och ser det som våra medlemmar redan har sett, att något radikalt måste göras, säger Ove Jansson.
Kommunal ogillar också de tillfälliga uppehållstillstånden, som de menar motverkar integrationen. Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers ser ännu en fara med dem.
– För akademiker kan det bli svårare att göra den satsning på validering och komplettering av studier som krävs för att komma in i det arbete de har en utbildning för. När allt det är klart får de kanske inte stanna. Alltså satsar de på att ta de enkla jobben istället och riskerar då att tränga undan andra som kunde ha tagit de jobben, medan Sverige fortfarande har brist på människor med deras egentliga kompetens, som till exempel samhällsvetare.
Partierna bakom överenskommelsen vill också lätta på plan- och byggregler vid uppförandet av tillfälliga boenden. Detta har väckt kritik och oro, inte minst för att brandsäkerheten kan hotas. Migrationsverket får till uppgift att försöka korta handläggningstiderna.
För att minska kostnaderna för mottagandet införs också vissa begränsningar i rätten till föräldrapenning och förtydligande av kraven kring försörjningsstödet. Rätten till dagersättning tas bort för vuxna utan barn som fått beslut om av- eller utvisning.
Sverige ska därtill ansöka om EU-medel för att underlätta flyktingsituationen och om att få bli del av EU:s omfördelningssystem, så att flyktingar kan flyttas från Sverige till ett annat EU-land.