Foto: Pontus Lundahl/TT

Det var IF Metall, Kommunal och GS som spräckte LO-samordningen. Det erfar Arbetet. De tre förbunden röstade emot LO:s förslag till samordningsplattform. Bland annat handlar invändningarna om den allmänna låglönesatsning som LO ville ha som grund för LO-plattformen.

Motsättningarna har varit stora mellan LO-förbunden. Till slut kunde dock alla förbund ställa sig bakom en särskild lönesatsning på Kommunals undersköterskor. Och för att komma vidare presenterade LO i söndags ett mer helhetligt löneförslag, där det ingick både satsningen på undersköterskorna och samma slags låglönesatsning som i förra avtalsrörelsen, med ett krontalsförslag för dem med en månadslön under 25 000 kronor.

Enligt LO-ledningen röstade flera LO-förbund mot detta förslag. Omröstningen var sluten och LO-ledningen har förbundit sig att inte berätta hur förbunden röstade. Den gemensamma slutsatsen i LO-styrelsen blev dock  att det inte kan bli någon LO-samordning i den kommande avtalsrörelsen.

När Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, får veta att Arbetet har källor som säger att IF Metall röstat mot LO:s samordningsförslag svarar han:
– Det som stämmer är att vi är för undersköterskornas krav och att vi är emot en allmän låglönesatsning.

Och han lägger till:
– Alla under en viss lön är inte värdediskriminerade. Och en sådan allmän satsning skulle ge mindre till undersköterskorna.

Frågan är mycket känslig. Det finns de som säger att flera av förbunden som röstat nej inte längre står för det. Kommunal och GS vill inte berätta hur de röstat, men de argumenterar mot LO::s förslag till samordning.
– Vi hade synpunkter på konstruktionen LO:s förslag. Det handlar mer om helheten än enskilda ingredienser, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kommunals ordförande Annelie Nordström säger:
–När man pratar om låglönesatsning sägs det att den träffar kvinnor. Det gör det väl, men inget händer med värdediskrimineringen. Därför vill vi prova något nytt.

Arbetet erfar att Kommunal svängt från ett ja till ett nej under förra helgen och det tyder på interna motsättningar.

Livs är LO:s tredje undertecknare av Industriavtalet. Till skillnad från de andra två röstade Livs ja till LO-förslaget. Ordföranden Hans-Olof Nilsson säger att Livs är för en LO-samordning.
– Läget är bekymmersamt. Nej till samordning betyder också att förbunden säger nej till att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska normera, säger Hans-Olof Nilsson.

IF Metall och GS har en annorlunda inställning. IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä säger att det är en grundläggande förutsättning att den internationellt konkurrensutsatta sektorn normerar och det behöver inte påverkas av att LO-samordningen spruckit. Han pekar också på att Medlingsinstitutet kommer att arbeta för att upprätthålla normen.

GS Per-Olof Sjöö säger att det är viktigt att industrin får sätta märket och styra lönerna för andra annars är risken stor att LO:s medlemmar får en dålig löneutveckling.

LO:s fjärde industriförbund Pappers står utanför Industriavtalet. Ordförande Matts Jutterström säger att det är viktigt med LO-samordning och han anser att en låglönesatsning träffar de värdediskriminerade.
– Det handlar om klass och kön. Lågavlönades löner ska upp – oavsett om det är män eller kvinnor, säger han.

 

LÄS OCKSÅ:

6F samordnar sig

Stöd för Kommunals undersköterskor

Ledare: Fatalt misslyckande för facklig solidaritet

Kommunal om LO-sprickan

Det blir ingen LO-samordning