Över 1200 personer kräver att skyddsombudet Reza Forghani ska få tillbaka sitt jobb som bussförare på Råstagaraget i Sundbyberg. Samma krav förs fram vid den centrala förhandlingen mellan arbetsgivaren Arriva och Kommunal.

– Stödet för mig har varit bra, säger Reza Forghani, som avskedades av bussentreprenören Arriva i början av juli.

Hans fack, Kommunals sektion Norr i Stockholm, har bedrivit en namninsamling till stöd för honom. Den avslutades nyligen och då hade 1 240 personer skrivit på. Dessutom har SSU Stockholm och Seko Stockholm gjort stöduttalanden.

Arriva avskedar Reza Forghani för illojalitet. Företaget hävdar att han uppmanat sina arbetskamrater att skriva falska rapporter om cheferna. Reza Forghani säger att det bara är påhitt.

– De har inget att komma med. Företaget vill ha bort mig för att se till att jag inte kan prata med Arbetsmiljöverket, säger Reza Forghani.

Han berättar att två andra skyddsombud varnades vid samma tillfälle som han avskedades.

Enligt honom handlar det om att Arriva fått ett föreläggande från Arbetsmiljöverket. Föreläggandet handlar om brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Istället för att samarbeta med oss skyddsombud vill nu företaget tysta oss. Det är en ren attack på arbetarrörelsen. Arriva vill testa hur långt de kan gå. Om de lyckas är det mycket allvarligt, säger den avskedade bussföraren.

Kommunal har ogiltigförklarat avskedandet i en lokal förhandling. Den centrala förhandlingen är påbörjad men inte slutförd. Förmodligen kommer den centrala förhandlingen fortsätta i början av september.