Jonna-ny-webbtopp

Under sommaren har det nästan känts som att Sverige stått utan en statsminister. Men förra söndagen var han så tillbaka med traditionsenligt sommartal i Vasaparken i Stockholm. I solskenet inledde Stefan Löfven med att prata om sommaren 2015 som ”orons sommar”.

Han nämnde Islamiska Statens fasansfulla brott, men också de dramatiska händelser som skett här hemma. Mordet på Lisa Holm, granaterna i Skåne, knivdåden på Ikea, attackerna på romer. Det var så att man började huttra trots sensommarvärmen.

Men tittar man på brottsstatistiken visar den att tryggheten ökar och brotten mot enskilda faktiskt minskar.

Som statsminister har Stefan Löfven talat en hel del om att göra sin plikt. Det har emellanåt blivit för mycket av den varan och för lite av att också kräva sin rätt. Men när det kommer till brottsligheten har han en poäng. Vi har ett gemensamt ansvar för att inte köpa svarta tjänster eller varor, inte skriva hot eller hat på nätet, gripa in och vittna när det behövs.

Det är oroliga tider i världen, och det är inte alltid polisens eller statens ansvar att se till att lag och ordning respekteras. Tryggheten skapar vi också tillsammans.