Håll koll på blodtrycket om du jobbar långa dagar, är forskarnas råd. Foto:  Hasse Holmberg

Håll koll på blodtrycket om du jobbar långa dagar, är forskarnas råd. Foto: Hasse Holmberg

Långa arbetsdagar ökar risken för stroke, visar en stor studie. Experter uppmanar anställda som jobbar mycket att hålla koll på sitt blodtryck.

Risken att få stroke ökar om du jobbar mer än 35 till 40 timmar i veckan, visar en studie som publicerats i medicintidskriften The Lancet.

Forskarna, som studerat hälsan för över en halv miljon människor har kommit fram till att de som jobbar 48 timmar i veckan ökar risken för stroke med 10 procent, jämfört med dem som jobbar mellan 35 och 40 timmar i veckan.

För dem som jobbar ännu mer ökar risken ytterligare: Den som jobbar mellan 48 och 54 timmar i veckan löper 27 procent större risk att drabbas. Och i gruppen som jobbar över 55 timmar i veckan är risken hela 33 procent större än för dem med normal arbetsvecka.

Det är dock oklart vad det är som gör att riskerna ökar för dem som jobbar mycket.

En möjlig förklaring är att de som har långa arbetsdagar har ett stressigare jobb. Det finns även andra tänkbara förklaringar, som att de som jobbar mycket är för stillasittande eller inte har tid att äta nyttigt eller träna.

– Det är viktigt att hålla koll på att blodtrycket inte stiger, säger forskaren Mika Kivimäki, university College London, till BBC.