Hela 65 procent av smålänningarna anser sig vara händiga, vilket är den högsta siffran i landet enligt ”Säkerhetsbarometern”, en Sifo-undersökning beställd av byggjätten Skanska. Samma undersökning visar också att var femte smålänning någon gång har skadat sig under en renovering i hemmet.

Smålänningarna är visserligen mest händiga i hela landet, enligt Skanskas barometer, men det finns ett antal jobb som de drar sig för att utföra på egen hand. Exempelvis arbete på hög höjd, särskilt omläggning av tak. Även enklare elarbeten  och att sätta upp takbelysning är sådant som inte anses vara helt säkert att syssla med på egen hand.

– Man har respekt för arbete på hög höjd, vilket jag tycker är helt i sin ordning, säger Rikard Andersson, huvudskyddsombud på Skanska, i en kommentar till undersökningen.

Enligt undersökningen blir smålänningarna säkrare med stigande ålder. Bland den äldre generationen, över 56 år, menar hela sju av tio tillfrågade att de är händiga, till skillnad mot åldersgruppen 15–35 år där endast varannan anser sig vara säker på sin verktygslåda.

– Hemmafixare har ofta en övertro på sig själva och det är inte ovanligt att de ensamma ger sig på sådant som man på bygget skulle vara minst två personer för att utföra, säger Rikard Andersson.