På sin kongress i helgen kommer Socialdemokraterna att presentera en ny jobbagenda. Teman för kongressen är Framtidens jobb och Framtidens folkrörelse.

Samtidigt pressar LO på för att statminister Stefan Löfven ska infria sina vallöften. För några dagar sedan efterlyste LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson en trovärdig plan för att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. LO vill ha större investeringar i bland annat infrastruktur och bostäder än vad regeringen hittills aviserat.

Socialdemokraterna lyfter fram tre områden när de beskriver sin jobbagenda. Det är ökade investeringar, aktiv näringspolitik och kunskapsreformer för att fler ska komma i arbete.
Socialdemokraternas kongress äger rum i Västerås. Den börjar i dag fredag och pågår till på söndag. 350 valda ombud ska fatta besluten. Ombuden ska bland annat ta ställning till 550 motioner.

Flera motioner är i linje med LO:s uppfattning. Ett par arbetarkommuner föreslår att LO-ekonomernas stimulanspaket på 70 miljarder kronor ska genomföras. Och finansminister Magdalena Andersson har inför kongressen sagt att det kommer en ny investeringsplan i höstbudgeten.

Bara några dagar efter S-kongressen kommer LO att presentera en ny plan för full sysselsättning och solidarisk lönepolitik. LO har jobbat med planen sedan förra kongressen och förhoppningen är att den kommer att diskuteras brett under tiden fram till LO-kongressen nästa år.