Klicka för större bild

 

Stridsvarsel ska ge snabba avtal, men så blir det inte alltid. Den äldsta blockaden är inne på sitt tionde år och är så anonym att till och med facket som varslat har svårt att minnas den. Arbetet synar konflikterna som blivit surdegar.

I mars 2006 satte Kommunal hästföretaget Ridab i Norrköping i blockad. Lokalmedia var på plats och stridsviljan var hög. Samma sak hände i Nacka ett knappt år senare. Den gången skulle det privata hemtjänstföretaget Curanda teckna avtal. I båda fallen blev dagar till veckor, månader och år. Inget hände och konflikterna började falla i glömska, till och med hos Kommunal.

I alla fall hos Johan Ingelskog, enhetschef för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunals förbundskontor. Han hävdar först att konflikterna är avslutade sedan länge, men ändrar sig när Arbetet ringer upp dagen efter, och skyller då på en kommunikationsmiss på förbundskontoret.

Johan Ingelskog förnekar att konflikterna fallit i glömska, men medger att det var länge sedan de diskuterades.

– Det är givetvis inte bra att vi har företag som saknar kollektivavtal. Det är alltid ett misslyckande när vi inte får avtal. Vi får sätta oss ner och se över det här och fundera på hur vi ska hantera det, säger han.

Även Målareförbundet har några blockader med flera år på ­nacken. En av dem är mot Colorelit på Gotland. Målerifirman försattes i blockad i februari 2011, men det är inget företaget lider av, enligt del­ägaren Anders Johansson.

– Vi märker inte ett dugg av blockaden. Inget alls, säger han.

Colorelit har inte förlorat några jobb på blockaden och tänker fortsätta vägra avtal även i framtiden.

– Vi har allt som krävs, betalar bra löner och har bra försäkringar. Vi har lika stor rätt att finnas utan avtal. Avtal är inte obligatoriskt utan handlar om politik, säger Anders Johansson, som tycker att blockaden är ogrundad och orättvis.

Peter Sjöstrand, förhandlingschef på Målarförbundet, har en helt annan syn på saken.

– Vi måste se till så att företagen har kollektivavtal. På så sätt upprätthåller vi en konkurrensneutralitet mellan företagen så att ingen kan tjäna på dåliga löner och villkor, säger han.

Att avsluta de gamla blockaderna och ge upp är därför inget alternativ enligt honom.

– Om vi avslutar säger vi att det är okej att inte ha avtal och det kan vi inte göra. Men det är klart att det inte är bra att de bara rullar på heller, säger han.

Målarna sätter fortfarande företag i blockad ibland, och i de allra flesta fall leder det till avtal. Kommunal har inte använt stridsvapnet för att få avtal sedan 2008.

– Vi har en annan strategi och process nu. Den innefattar givetvis också konfliktvapnet, säger Johan Ingelskog, men vill i övrigt inte avslöja vad strategin går ut på.

 

Läs också: