Avskaffa biljetterna och låt arbetsgivarna och butiker innanför tullarna betala kollektivtrafiken i Stockholm. Det föreslår före detta socialdemokratiska statsrådet Leif Pagrotsky, som tycker att dagens betalsystem är onödigt krångligt och dyrt.

De flesta resorna är resor till och från jobbet, och kostnaderna för dem är inbakade i arbetsgivarens kostnader för löner, resonerar Pagrotsky. Lönerna betalas ut till de anställda som i sin tur betalar för kollektivtrafiken, först genom sin landstingsskatt och därefter varje månad via månadskortet.

– Det är en onödigt krånglig och fördyrande omväg, skriver Pagrotsky på Dagens Nyheters debattsida i dag. I stället kan arbetsgivarna i Stockholms län betala direkt utan omvägar genom en arbetsgivaravgift på 0,75 procent av lönen.

Eftersom centralt belägna lokaler skulle bli mer attraktiva för arbetsplatser och butiker om resorna blir billigare är det också naturligt att dessa ska vara med och bidra till finansieringen av kollektivtrafiken – med en låg skatt på fyra procent av hyran, föreslår Pagrotsky.

– En mindre höjning av landstingsskatten på 50 öre skulle fylla upp återstående behov av finansiering, cirka 2,5 miljarder kronor, avslutar Leif Pagrotsky.