Butiksrån med skjutvapen ökade med 29 procent under första kvartalet i år. Handels oroar sig för ökningen och förespråkar ännu en gång slutna system för hantering av kontanter för att minska rånen.

– Rån, hot och våld är ett av de allvarligaste arbetsmiljöproblemen för butiksanställda och det är förstås ytterst allvarligt att butiksrånen ökat, säger Handels arbetsmiljöombudsman Krister Colde i ett pressmeddelande.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att antalet butiksrån ökade med 8 procent första kvartalet i år och butiksrånen med skjutvapen steg med 29 procent.

Krister Kolde på Handels säger att statistiken visar att arbetsgivarna har mycket att jobba med för att minska rånrisken. Han säger att rånen skulle minska avsevärt om fler butiker gjorde det svårare för rånare genom att inför slutna system för hantering av kontanter.