En facklig aktivist, Florencio ”Bong” Romano, hittade i helgen mördad utanför staden Batangas på Filippinerna. Landet är ett av världens farligaste att organisera sig fackligt i.

– Han var en av våra organisatörer, säger Roger Soluta, generalsekreterare för centralorganisationen KMU, till Arbetet.

I lördags hittades han skjuten vid en väg utanför staden Batangas. Enligt lokala medier låg plånboken med pengar och mobiltelefonen intill honom, vilket gör det troligt att det inte handlar om ett rån.

Igår tillsattes en facklig kommission för att ta reda på vad som hände, säger Roger Soluta.

Florencio ”Bong” Romano var även aktiv i jordarbetarfacket samt en nationell koalition för att skydda arbetares rättigheter, men enligt anhöriga har det inte riktats några hot mot honom.

Filippinerna är ett av världens farligaste länder att organisera sig i, enligt Internationella fackliga samorganisationen, världsfacket IFS.

KMU är medlem i IFS men har nära kopplingar till landets kommunistiska parti som är starkt kritiskt mot regeringen.

De fackliga organisationerna i landet är splittrade. Det finns, enligt LO-TCO Biståndsnämnd, tio centralorganisationer 100 fackförbund och över 10 000 mindre lokala fackföreningar. Den största centralorganisationen är höger högerinriktade TUCP (Trade Union Congress of the Philippines).

KMU – Kilusang Mayo Uno – bildades 1980 och har starka band till det maoistiska kommunistpartiet men organisationen har haft interna bråk tidigare bröt sig två grupper ut och bildade egna fackföreningar.