Brita Tesch. Foto: Claudio Bresciani

Brita Tesch. Foto: Claudio Bresciani

De sålda kopparna är lätträknade, men kaffe ändå dagens storsäljare för Brita Tesch. Som buffist på Waxholmsbåten Sandhamn tar hon hand om passagerarnas och besättningens hunger och törst.

Utanför fönsterpartierna i fören försvinner skärgårdsöar och grått vatten allt mer i skymningen. I kaféet, som på dagtid har fantastisk utsikt, är det nu halvdunkelt och öde. Mannen som gick ombord på Husarö har beställt sin öl och satt sig i den bakre salongen.

– Det är lite segt sådana här dagar. Man får göra annat, som att baka kakor och lägga mer tid på att laga mat, säger Brita Tesch.

Denna vintereftermiddag är passagerarna få. Annat är det under sommarhalvåret och på storhelger.

– På nyår jobbade jag ensam och hann inte äta frukost förrän halv fem på eftermiddagen.

Som buffist är huvuduppgiften att sköta caféet på båten, att koka kaffe och värma färdigmat och att plocka undan på borden och städa. Men Brita Tesch lagar också maten till besättningen, som förutom henne själv består av två man på däck och ett befäl.

– Jag gillar att laga mat och tycker att det är det roligaste med jobbet, säger hon och sneglar på köttfärsen som tinar på den rostfria bänken. I kväll ska manskapet få italienska köttbullar.

Att Brita Tesch hamnade till sjöss var närmast en självklarhet. Hennes morfar var delägare i Utö rederi, och nästan hela släkten jobbar i branschen.

Att hon blev just buffist är inte heller en slump. Medan de flesta jobben till sjöss är klart mansdominerade är det tvärtom med buffistjobbet, i alla fall hos Stockholm sjötrafik AB, där Brita Tesch började som sommarjobbare för fyra år sedan. I två år har hon haft fast jobb på heltid och hon trivs.

– Arbetstiderna är bra. Jag har bra kollegor och ett fast jobb. Det är inte många av mina kompisar som har det.

Besättningen jobbar en vecka i sträck, då de också bor på båten. Sedan är de lediga i en vecka. För Brita Tesch, som inte flyttat hemifrån ännu, är upplägget perfekt.

– Det är ganska skönt att bo själv här, och sedan är det bra att vara ledig en vecka, framför allt på sommaren, säger hon.

Flera timmar återstår ännu innan båten lägger till för natten vid Strömkajen i Stockholm. Kanske säljs ytterligare kaffe och några ostsmörgåsar innan det är dags att räkna ihop den blygsamma dagskassan.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.